Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Skriv ut

Publisert i:

Børgefjell nasjonalpark

***

© by Kjartan Trana

Det er godt over 20 grader i lufta og fortsatt mye snø på bakken. Nå i juni tiner det nærmest under føttene mens vi beveger oss inn i Børgefjell

Tekst og foto: Kjartan Trana

En vårtur i en av landets første og mest kjente nasjonal­parker er en fantastisk opplevelse, men det er ei sårbar tid for rein og fjellnatur. Dyr og fugler har også inntatt de første barflekkene i fjellet.

Sneen smelter fort i fjellheimen når graderstokken beveger seg opp mot 20grader.
Sneen smelter fort i fjellheimen når graderstokken beveger seg over 20grader og vi skriver juni, men fortsatt er det mye sne igjen i Børgefjell.

Sårbar natur

De første kilometerne av stien inn fra svensk side er preget av oss mennesker. Her ligger dessverre ølbokser, dopapir og annet søppel. Dessuten finnes det steinvarder av nyere dato over alt. Steinene i fjellet har vi av en merkelig grunn behov for å flytte, nærmest for å markere at «her var vi.»

Dette er også en form for forurensning, som dessuten kan være farlig for de som bruker fjellet mye. Det er ikke lett å kjenne seg igjen i tåka, når steiner og naturlige merker flyttes. La naturen være i fred, må bli budskapet. Det var jo også det som var tanken da parken ble opprettet i 1963.

Allerede i 1872 hadde USA vernet området Yellowstone som verdens første nasjonalpark. I Europa var Sverige tidligst ute med sine ni første nasjonalparker i 1909. To år senere argumenterte daværende formann i Den Norske Turistforening, Yngvar Nielsen, for å bevare bruddstykker av norsk natur. Han viste til at endringene i naturen skjedde mye raskere nå̊ enn tidligere, pekte på hva nabolandet var i ferd med å gjøre og spurte retorisk.

Skulde der ikke være grund til at tænke paa noget saadant hos os? At holde af en del af Norge? At lade denne bevare sin oprindelige natur til de kommende slægter?

De som hadde besøkt Børgefjell, hadde kjent det i hjertet og sjela. For få steder kan man oppleve villmarken så sterkt og ekte som her. De første som arbeidet for opprettelsen av denne nasjonalparken var på banen lenge før krigen. Både Turistforeningen, Naturvernforbundet og folk fra byene i Trøndelag og Nordland var ivrige for å få vernet Børgefjell.

I 1932 innstilte Den Norske Turistforening på at Børgefjell skulle bevares som villmark, og derved som hytte- og merkefri sone. Det skulle likevel gå mange år før noe mer skjedde. I mellomtida vandret folket her inne, og de fortsatte å føle på tankene som hadde spredt seg fra USA. De så det samme som andre rundt om i verden. Nordlandsbanen, gruvedrift, veger og kraftutbygging spiste seg innover mot det høye fjellpartiet. Blant fjellvandrerne var også Kristen Krogh og Guttorm Hansen.

Blåstrupe fotografert i Børgefjell. Foto: Kjartan Trana
Blåstrupe fotografert i Børgefjell. Foto: Kjartan Trana

I sin legendariske bok, «Fjellets lasso rundt mitt hjerte», skriver Hansen: «Skulle dette fjellet ødelegges, og livet her inne forstyrres? Kunne jeg ikke spørre slik på vegne av reinsflokkene, på vegne av rypa og ørreten, av jerven og ørna, av alt det som levde og lekte og døde her inne i dette fjellet som representerer den smaleste livsmargin som kan tenkes?»

Nasjonalpark

I 1961 ble Krogh naturverninspektør i Norge, og Hansen ble formann i Statens naturvernråd. Da diskuterte de to å ta ut noen fjell og få naturen fredet. Det første ble Rondane, og i 1963 ble Børgefjell fredet. «Den dagen var jeg veldig glad», fortalte Guttorm Hansen mange år senere. Det er godt å sette opp teltet ei natt i juni, mens både isen og blåstrupen knirker og synger. De synger en sang som får tankene inn på prosesser, de evige som kommer og går i naturen, men også de som oppstår blant oss mennesker. Det var kanskje disse tankene, skapt her i stillhet og ensomhet i fjellet, som førte til vernet. Det var i grunnen fjellet selv som snakket til mennesket.

I de siste årene har naturfotografene Steinar Johansen og Kjartan Trana travet rundt i Børgefjell for å hente inn bilder og inspirasjon til en ny praktbok om vår andre nasjonalpark. Boka har nå før jul fått strålende mottakelse, og vi viser her et lite utvalg av bilder fra de to fjellvandrerne og naturelskerne. De to har møtt fjellets innbyggere, fra små fugler til mennesker, og de har gått turer i både godvær og storm.

 • Tiplingan_Kvigt-Børgefjell. Foto: Kjartan Trana
  Tiplingan_Kvigt-Børgefjell. Foto: Kjartan Trana
 • Saapmanleir-Børgefjell Foto: Kjartan Trana
  Saapmanleir-Børgefjell Foto: Kjartan Trana
 • Tipplingen-Børgefjell Foto: Kjartan Trana
  Tipplingen-Børgefjell Foto: Kjartan Trana
 • Storelvdal-Urrehketjahke-Sklettfj-Børgefjell Foto: Kjartan Trana
  Storelvdal-Urrehketjahke-Sklettfj-Børgefjell Foto: Kjartan Trana
 • Uvær-Børgefjell Foto: Kjartan Trana
  Uvær-Børgefjell Foto: Kjartan Trana
 • Regn-Børgefjell Foto: Kjartan Trana
  Regn-Børgefjell Foto: Kjartan Trana
 • Jetnamhytta-Børgefjell Foto: Kjartan Trana
  Jetnamhytta-Børgefjell Foto: Kjartan Trana
 • Ragnhild Sparrok og Tor-Enok Larsen på tur innover Børgefjell. Foto: Kjartan Trana
  Ragnhild Sparrok og Tor-Enok Larsen på tur innover Børgefjell. Foto: Kjartan Trana
 • Bading i Børgefjell. Foto: Kjartan Trana
  Bading i Børgefjell. Foto: Kjartan Trana
 • Gaukarn-Børgefjell. Foto: Kjartan Trana
  Gaukarn-Børgefjell. Foto: Kjartan Trana
 • Trollbil-Børgefjell. Foto: Kjartan Trana
  Trollbil-Børgefjell. Foto: Kjartan Trana
 • Bisseggskar-Børgefjell. Foto: Kjartan Trana
  Bisseggskar-Børgefjell. Foto: Kjartan Trana
 • Multer-Børgefjell
  Multer-Børgefjell. Foto: Kjartan Trana

Kjartan Trana

Forfatter og fotograf Kjartan Trana
Forfatter og fotograf Kjartan Trana

Kjartan jobber i NRK Trøndelag, men driver i tillegg enkeltmannsforetaket Namdal foto. Han har bygd opp et stort arkiv med bilder av fugler, dyr og nordisk natur. De siste årene har hobbyen resultert i alt fra en rekke bildesalg og fotojobber til foredrag og bokutgivelser.

Bokomslag Børgefjell

Les mer om Kjartan Trana og boka Børgefjell her!