Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Skriv ut

Publisert i:

Delikatesser fra havbunnen

Det er en vakker arbeidsplass. Fiskestimer svømmer over oss og skygger for sola som skyer på himmelen, beskriver kamskjelldykkerne som har sin base på Helgeland.

© by Kenneth Didriksen

De har sin arbeidsplass 15-20 meter under overflaten, der de svømmer rundt og sanker sammen kamskjell på havets bunn i Rødøy og Lurøy. På en god dag sendes nærmere 1000 kilo av delikatessen ut til et sjømatsultent marked.

Vi har vært med de proffe kamskjelldykkerne Rudolf Ventsel, Jaanus Reelo og Andres Ausman på jobb ute på fjorden – men journalisten valgte klokelig å ha sitt på det tørre, og følge arbeidet fra båten.

Ikke kaldt

Det tar om lag tjue minutter fra dykkeren hopper i havet, til den første blåsa bryter overflaten. Under den henger et nett med nærmere 50 kilo kamskjell, og i løpet av en god dag, i et skjellrikt område kan en dyktig kamskjelldykker sanke sammen over 500 kilo.

Denne dagen er det litt for sterke undervannsstrømmer så fangsten blir ikke maks – men likevel på om lag 400 kilo. Så dykkeren er fornøyd når han kommer om bord. Tråkker av seg svømmeføttene og dykkermaska, hutrer litt og trekker inn i varmen i styrhuset.

Man merker ikke like godt at det er kaldt når man er under vann, forteller Ventsel. Det er når den kalde lufta over overflaten treffer dykkeren at det kan bli kjølig

Arbeidsplass under vann

Etter ei arbeidsøkt på 10-15 meters dyp er det viktig å ta seg litt tid om bord før neste runde. Det er en påkjenning for kroppen å jobbe på dypet, og dykkerne tar seg god tid til å la kroppen hente seg inn, før de hopper uti igjen. En time etter at de dukket opp sist, spenner de på seg nye kamskjellposer og slipper seg på rygg ned fra båten.

I overflaten gjør de en siste sjekk av utstyret, før de løfter en hånd, og forsvinner ned mot bunnen. Sikkerhetslinen strammer seg i sjøstrømmene, og bobler som virvler opp mot overflaten avslører hvor vi kan forvente å ta imot neste ladning av kamskjell.

Spennende arbeidsdag

På Nesøya i Rødøy er de et dykkerlag på tre personer som leverer kamskjell til et marked av sjømatsultne kunder. Kamskjellene fra kysten ender blant annet opp på bordet på foran hurtigruteturistene. Ventsel kommer fra Estland, men har etablert seg med eget foretak og to ansatte i Norge. De har høstet kamskjell i Rødøy, Lurøy og Meløy i mange måneder.

År med trening

Kamskjellene befinner seg gjerne på en spesiell type sandbunn, og år med erfaring gir dykkerne mulighet til å finne de rette områdene. Kamskjell kan bli opp til 20 år gamle, men allerede etter fem år er de store nok til å høstes. De forflytter seg til grunnere vann etter hvert som de blir eldre.
Og det er når de møter en klippe eller et annet hinder på sin tur opp mot grunnere vann at de kan samles i store mengder. Et slikt område er kamskjelldykkerens «holy grail», og som andre fiskere og fangstmenn langs kysten verner også kamskjelldykkerne om disse spesielle plassene.

Magisk verden

Sikkerhet er selvfølgelig et viktig område når man har arbeidsplassen under vann. Dykkerne vet at de har et potensielt farlig yrke om de ikke er strenge og grundige med sikkerhetsarbeidet og kontroll av utstyret. Men når alt funker som det skal, er det en magisk verden som åpner seg for dykkerne når de lar seg synke ned mot bunnen.

Det er en vakker arbeidsplass. Fiskestimer svømmer over oss og skygger for sola som skyer på himmelen. Det er masse former og farger, godt kamuflerte flyndrer som bakser bortover sandbunnen, og noen ganger svømmer en stor kveite eller en sel forbi, beskriver dykkerne.

En minicomputer som dykkerne har rundt håndleddet varsler når det er på tide å stige opp til overflaten. Der venter gjerne en kopp varm drikke og nye kartstudier før dykkerne er klare for neste dykk.

Kamskjellene sendes fra Nesøya med hurtigbåten MS «Rødøyløven». Foto: Kenneth Didriksen
Kamskjellene sendes fra Nesøya med hurtigbåten MS «Rødøyløven». Foto: Kenneth Didriksen

Sendes levende

Dagens innsats er gjort, og vi er snart ved kai. Posene med kamskjell heises på land, og fordeles i 200-liters plastkar. Karene pumpes fulle av sjøvann, og levende kamskjell sendes neste gang hurtigbåten er innom øya. Det er god etterspørsel etter delikatessene, og kamskjell fra våre kalde arktiske farvann har rykte på seg å være av topp kvalitet.

Kamskjell klar til servering.
Kamskjell klar til servering.

Delikat mat

Rudolf Ventsel vrenger av seg dykkerdrakten og byr journalisten på en pose ferske skjell. Kveldsmaten i dag blir av ypperste sort. Rett fra bunnen av den vakre helgelandskysten til panna hjemme på kjøkkenet. Om man ikke velger å spise den rå og naturell. Det er kanskje den aller største smaksopplevelsen. Kamskjell er i hvert fall blitt en slager blant folket på Helgeland– gratinert eller som carpaccio (rå kamskjell i tynne skiver).

Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Artikkel av Kenneth Didriksen

Kenneth Didriksen

39 år ung, fembarnsfar. Har jobbet som journalist i 17 år, først i Meløyavisa og Bladet Vesterålen. Sist som journalist og bilagsredaktør i Avisa Nordland. For tiden frilansjournalist, bosatt i Rødøy på Helgeland.

13 posts