Den sorte gryte i Vågehamn

Det var smilet og øynene som smeltet 19 år gamle Jorunn. Gjennom 36 år har de vært sammen om alt i livet, hun og ektemannen Svein Magne. I dag driver de opplevelsesbedriften «Den Sorte Gryte» i Vågehamn – som egentlig er en kjærlighetshistorie.

Denne artikkelen ble først publisert i 2017.

-Vi møttes i austre Vågan, og da var det gjort for min del. Og at han var like interessert i geiter og gjerne ville bli bonde, ja det var nok avgjørende, ler Jorunn Husjord (55).

Lenge gikk de begge rundt og var hemmelig forelsket. Og da Jorunn bestemte seg for å flytte til Narvik for å komme nærmere Svein Magne, fikk hun seg en stor overraskelse.

Det er veldig morsomt, for vi var begge veldig forelsket i hverandre – men vi ante ingenting. Jeg peilet meg inn på Narvik der han bodde, og han hadde bestemt seg for å flytte til Vågan for å komme nærmere meg.

jorunn Husjord

Og selv om skjebnens ironi skulle spille de unge og forelskede et puss, sa Svein Magne fra seg jobben han hadde fått i Vågan.

-Vi gikk rundt grøten, og vi ble begge ganske paff. Men det ble full klaff til slutt, smiler Jorunn.

Den sorte gryte i Vågehamn

Bonderomantikk

Jorunn har fra barnsben båret på en drøm om å bo i et lite hvitt hus ved havet, drive med geiter og leve enkelt. Som om livsstien allerede hadde retning – tidlig.

– Og Svein Magne hadde alltid hatt lyst til å bygge opp farsgården som lå brakk. Så da flyttet vi hit, unge og veldig forelsket. Det var utrolig romantisk, forteller Jorunn.

Etter hvert kom barna, fire stykker. Gammelfjøsen ble fylt med geiter, og på jordene dyrket de grønnsaker.

Jeg husker det var kaldt i det gamle huset fra 1895, men det hadde sin sjarm. Lekte vi med papir sammen med ungene på gulvet, hendte det at papiret løftet seg av trekket fra kjelleren.

Jorunn husjord

I dag bor foreldrene til Jorunn i et nabohus, og på gården et steinkast unna, bor sønn, svigerdatter og to barnebarn.

– Jeg har vinduskontakt med foreldrene mine, og snur jeg hodet litt kan jeg se barnebarna mine. Det er lykke det, sier Jorunn.

Livsprosjekt

Gjennom årenes løp har det skjedd mye på Møllervollen gård. Med en felles indre drivkraft og brennende interesse for geiter, tradisjoner og smakfulle opplevelser, har Jorunn og Sven Magne funnet en måte å jobbe seg fram på.

– Dette er et felles livsprosjekt, men selv om vi har de samme interessene, så er vi veldig forskjellig. Vi kan ha lange diskusjoner for å finne løsninger, men det kommer alltid noe godt ut av det. Jeg tror to sammensveisede, men likevel forskjellige sjeler, kommer lengre enn en, smiler Jorunn.

At hun og ektemannen har valg å leve på gården og bygge den opp sammen, gjør dem veldig nært sammenknyttet. De støtter hverandres drømmer og skaper en følelse av en hensikt.

-Vi har en felles livsplattform i dette gårdsprosjektet, og vi kjenner vi trenger hverandre i dette. At vi begge har en lidenskap for ost og elsker å holde på med geiter, det er en gave, sier hun ydmykt.

Motgang blir seier

I 2011 brant det gamle ysteriet på gården ned, det var tragisk, men også en døråpner. Det var da de bestemte seg for å satse for alvor.

-Vi mistet mye. Men når vi først skulle bygge oss opp igjen ville vi dele dette stedet med andre. Vi ville ha et større ysteri. For det var alltid for lite ost, sier Jorunn.

Nybygget tilknyttet geitefjøset sto ferdig til jul i 2012. Det er dekket med store vinduer, og innerst har paret laget gårdsrestaurant. Gjestene kan se inn i geitefjøset mens de nyter hjemmelaget og tradisjonell mat. Velger de å gå ut på takterrassen kan de nyte utsikten mot den vakre Lofotveggen.

– Det startet med ren idealisme, ikke for å bli rik. Men når folk sier «mmm», dette er smaken som mamma, eller bestemor laget – da føler jeg meg rik. Og målet var innsyn, at folk skulle få se hva vi driver med, sier Jorunn.

Neste trinn

I dag produserer geitene på gården masse melk. Noe videreforedles til tradisjonelle oster og i gårdsbutikken selges kjekjøtt, kjeskinn og spekepølse av geit. Også fra gårdsbutikken kan man følge med på det som skjer.

-Fra butikken kan folk følge med på aktiviteten i ysteriet. Og det er et trylleslag når melka forvandles til ost. Bare med noen grades forskjell. Det er så spennende, og jeg blir aldri utlært i dette yrket, sier Jorunn.

For henne handler osten om å skape den gamle tradisjonelle smaken, den som før var vanlig i Nord-Norge. Og med ti forskjellige produkter, har de hendene fulle døgnet rundt.

Osten blir laget på vedfyrt ovn og i jerngryte, og etterspørselen er stor. Fra å være to stykker i et lite ysteri på 25 kvadratmeter, er vi nå åtte ansatte og vi jobber nå skift hele døgnet.

Jorunn Husjord

Etter iherdig innsats kan ekteparet glede seg over å ha fått innpass hos de store matvarekjedene.

-Det har nylig løsnet, og nå går det faktisk litt på skinner. Både Rema, NorgesGruppen og Coop har tatt inn osten. Men det har vært vanskelig, jeg innrømmer det, sier Jorunn.

Jordnære optimister

Hun beskriver mannen Svenn Magne som jordnær og traust. At han er stabsteinen som er god å ha når hun får flyktige tanker eller blir redd.

– Likeså kan han få ideer, og da må jeg ta tak i han også. Og det er klart at et prosjekt som dette kan være tøft til tider. For min del var det vanskelig å forholde meg til gjelda, at vi måtte ta opp lån. Men mannen min snudde tankene mine. «Ikke la deg skremme av tallene som skal ut, konsentrer deg om de som kommer inn», pleier han å si, smiler Jorunn.

For de er to optimister, Jorunn og Svein Magne. Og det startet med et møte mellom to mennesker for mange år siden. Et lykketreff mellom felles verdier og enighet.

– Kunsten å være lykkelig handler om å følge hjertet, drømmen og at man ikke forsøker å være noen andre enn seg selv. Da blir det ekte og man finner seg sin helt egne unike vei.

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.