Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Skriv ut

Publisert i:

En nordlending satt på spissen

Tegner Jørgen Ulriksen får frem personligheten til kjente nordlendinger gjennom blyantspissen.

Når tegner og designer Jørgen Ulriksen setter seg ned og skal portrettere en ny nordlending, har han ofte lest seg opp på personlighetstrekk og egenskaper hos det aktuelle portrettobjektet.

– Man kan gjerne portrettere et menneske man ikke vet noe om eller kjenner til, og få et resultat som ligner, men for å få det rette livet i øynene på vedkommende er det viktig å vite noe om personen.
Derfor er det spesielt utfordrende å tegne barn, da de enda ikke har noe ”levd liv” i ansiktstrekkene og ellers uferdige personlighetstrekk.

Tegner Jørgen Ulriksen leter etter glimtet i øyet på personene han skal portrettere.
Tegner Jørgen Ulriksen leter etter glimtet i øyet på personene han skal portrettere.

Generelt er det å tegne mennesker på mange måter vanskeligere enn annen tegning/ illustrasjon, fordi man har helt spesifikke rammer å forholde deg til, for at resultatet skal bli vellykket.

Karikatur gir større kunstnerisk frihet enn portrett, da man kan fremheve spesifikke trekk og særegenheter hos vedkommende, som på en humoristisk måte skal fortelle hvem personen er.

Norges landslagstrener og tidligere TIL-trener fra Gratangen, Per Mathias Høgmo
Per og Sandra
Per og Sandra

– For å få til gode karikaturer må du derfor ha den egenskapen å kunne se hvilke trekk som er spesielle, og skal fremheves, forklarer Ulriksen.

Får jeg for eksempel vite at en person er meget stille og sjenert har jeg det i bakhodet under hele prosessen, og det blir på en måte en ekstra dimensjon i tillegg til selve streken. Det er kun på denne måten man kan formidle personligheter gjennom blyanten , avslutter han.

 

Del med venner, , Google Plus, Pinterest,