Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Skriv ut

Publisert i:

Et liv tett på naturen

* * *

© by Michael Ulriksen

Da jeg besøker Pancho Snöfall på Strømsnes utenfor Narvik, er det peiskomfyren på kjøkkenet som varmer opp den lille stuen bak kjøkkenet. Flammene fra flere parafinlamper skaper også en helt spesiell, og trivelig stemning i det gamle huset. På bordet ligger Helge Ingstads bok om pelsjegerlivet.

Tekst og foto: Michael Ulriksen

Pancho Snöfall som en gang het Pär Östlund, ble født i Tomelilla i Skåne, kun 18 kilometer fra Sveriges sydligste punkt. Men da Pancho hadde gjort unna plikter som skole og militær, var det fritt frem for den blide sørsvensken å starte på det livet han ønsket seg mest av alt. Et liv med skikjøring.

Det var en ungdomskjæreste som introduserte han for skikjøringen. Jenta han den gang var sammen med var en høyt rangert slalomkjører i Sverige, og hun dro han med til skibakken. Dette skulle få stor betydning for Pancho, som siden den gang har søkt plasser med mye Snöfall.

Allsidig

Han har konkurrert i hele seks ulike skigrener med det svenske flagget på brystet. Alt fra 160 centimeters balettski, til 240 cm lange speedski har fått kjørt seg under føttene få det svenske råskinnet.

I mellomrommet har han også drevet med synkron løssnøkjøring og ville hopp som freestylekjører, og det var Pancho som introduserte big mountain skikjøing til scandinavnia etter at han var Sveriges første deltager i extremeski-VM.

Pancho har konkurrert i hele seks ulike skigrener med det svenske flagget på brystet.Foto: Michael Ulriksen
Pancho har konkurrert i hele seks ulike skigrener med det svenske flagget på brystet.Foto: Michael Ulriksen

Freestyle ble Panchos store lidenskap den første tiden. Grenen var ny og det var tidligere slalomkjørere fra USA som startet denne rebellbevegelsen i skiverdenen.

Kombinajsonen kulekjøring hopping og ballett var det gjeveste å vinne. Da var du en komplett fristylekjører.

Verdensrekord på biltak

Med en så inderlig lidenskap for ski, måtte Pancho prøve det som prøve kunnes med ski på beina. Da det meste av høytsvevende sprell og saltoer i lufta var utprøvd, sto speedskiing for døra. En skigren hvor man kjører rett ned stupbratte preparerte bakker med aerodynamisk hjelm og drakt. På det meste oppnådde svensken en fart på 196 kilometer i timen.

En måte å trene denne skigrenen på, var å montere fast skiene på taket av en bil, for så å feste skiene på bena å stille seg på taket mens bilen kjørte. I 1987 satte Pancho svensk og verdens rekord på biltak, med en hastighet på 215 kilometer i timen.

Cowboy

Ved siden av ski er det cowboykulturen som preger den blide svensken. Interessen startet etter at personalet som jobbet på Riksgränsen hadde sett en cowboyfilm sammen tidlig på 80-tallet.

– I etterkant av filmen utviklet det seg en cowboy- og westernkultur blant flere av de ansatte. Det hele endte med at vi ga hverandre westernaktige kallenavn. Jeg fikk navnet Pancho.

Cowboykulturen tok så om seg at de valgte å etablere en egen festival som har vært arrangert hvert år siden 1981.

I dag er festivalen faktisk Nordklottens nest eldste sommerkulturfestival.

Bildetekst: Den særegne reveluen er laget av ekte revepels av Pancho selv, og har blitt et tilnærmet varemerke for Pancho. Foto: Michael Ulriksen

Entusiasmen har styrt livet

Det som har kjennetegnet tilværelsen for Pancho siden han forlot Sør-Sverige for 40 år siden, er at lidenskapen for skikjøring og friluftsliv har styrt det meste av valgene hans. Han har for eksempel valgt å bortprioritere barn, for å kunne dyrke sin kjærlighet til ski og villmark.

Da han kom til Riksgränsen første gang var han helt ukjent med ødemarken som omga det populære skistedet. Han bestemte seg tidlig for at han ville lære naturen mer å kjenne, og ble en ivrig friluftsmann også på sommerstid. Han opplevde en altoppslukende hunger etter å føle samhørighet med naturen, og det gikk ikke lang tid før han fant like mye glede i område rundt Riksgränsen på sommeren, som det han gjorde på vinteren.

Den kjente ski og naturfotografen Lars Tulin ble min følgeskamerat og turkompis i mange år.

Hus og te

En dag han satt på Riksgränsen å skulle lage seg te, oppdaget han at teboksen var tom. Han måtte kjøre ned til Narvik for å skaffe seg ny forsyning. Da han kom tilbake han kjøpt både te og hus utenfor Narvik.

– Jeg tenkte mye på hva som ville skje den dagen jeg ikke lengre hadde jobb på Riksgränsen, og ville ligge litt i forkant.

Da ny ledelse og nytt styre kom inn på Riksgränsen hotell, gikk det som Pancho hadde fryktet. Han fikk ikke lengre beholde sin halve stilling som alt muligmann, og tiden var moden for å flytte til Narvik. Her ble han tatt godt imot, og tross alderen på 61 år, koser Pancho seg fortsatt med skimulighetene i malmbyen, hvor han også jobber i fjellet gjennom hele skisessongen.

Ungdomsflammen dukket opp igjen

For halvannen år siden fikk Pancho et postkort fra sin tidligere ungdomsflamme. Etter et halvår med korrespondanser, pakket hun ned livet sitt i frodige Sør-Sverige og flyttet til Strømsnes, en liten bygd nord for Narvik.

Nå sitter vi å planlegger sommerens hageblomster sammen, sier Pancho fornøyd.

Pancho kaffe

 

Ingen luksus

Huset han kjøpte da han var i Narvik for å bunkre te er fra 1938. Pancho har brukt tid på å hente frem det gamle erverdige i boligen som nå fremstår som et autentisk og sjelelig hus fra den gang da.

For meg er dette den rette måten å leve og bo på. Nærheten til havet, skogen og den øvrige naturen gir meg en følelse av å være fri.

Han har så vidt rukket å sagt det før en liten røyskatt dukker opp i en trestamme rett utenfor stuevinduet.

Pancho og samboeren Lisa lever tett på naturen på Strømsnes. Foto: Michael Ulriksen
Pancho og samboeren Lisa lever tett på naturen på Strømsnes. Foto: Michael Ulriksen

Slike øyeblikk gir hverdagen mening, sier han og iaktar den lille hvite skapningen som prøver å dra noen skinkebiter ut av det røde nettet Pancho har hengt opp i treet.

Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Artikkel av Michael Ulriksen

Michael Ulriksen

4 barns pappa som i en hektisk hverdag med familie og jobb prøver å finne små smutthull til hobbyene mine. Ansvarlig redaktør for Næring i Nord - et nordnorsk næringsmagasin som totaldistribueres til alle bedrifter i våre tre nordligste fylker.

23 posts