Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Skriv ut

Publisert i:

Fant sitt paradis på Helgelandskysten

© by Kenneth Didriksen

På Selsøyvik har vi funnet vårt hjem og vårt paradis, sier Jerome Ducrot og Kirsten Foged. Her har fotografen og kunstneren justert fokus – og lært seg kunsten å se det store i det lille.

Maler og skulptør Kirsten Foged har drevet kunstskole og kultursenter, studert kunst i Sveits og har vært høyskolelærer på en kjent kunstlinje i Danmark. Jerome Ducrot har fortid som en av verdens mest anerkjente motefotografer, med hele verden som arbeidsplass. Nå har det spennende paret funnet hverandre, roen, lykken og paradiset midt i skipsleia på Helgeland.

I åpne landskap

– Look at our fantastic view! Jerome kikker og peker ut av vinduet, mot en tresjark som passerer i leia rett utenfor parets bolig på Selsøyvik. Himmelen er skyfri, men en iskald, nordlig vind blåser hvite topper på bølgene. Hestmannen ruver stolt ute i havet, og vi ser tydelig at franskmannen drømmer seg bort.

Hestmannen. Foto: Helgeland Reiseliv_www.visithelgeland.com_Lurøy
Hestmannen. Foto: Helgeland Reiseliv_www.visithelgeland.com_Lurøy

– I mange år bodde jeg i seilbåten min, «Lady Salome». Jeg seilet flere ganger fra Frankrike og opp hit til Nord-Norge. For det meste alene. Det var eventyrlig, sier han. Av helsemessige årsaker måtte han gi opp livet som seiler, og han solgte båten for to år siden.

– Han var litt rastløs den første tiden, men nå tror jeg han har funnet roen, sier Kirsten. Jerome nikker. Men havet har gitt mange gode minner.

Verdenskjent

Ali MacGraw by Jerome Ducrot for Chanel, 1966
Ali MacGraw by Jerome Ducrot for Chanel, 1966

Før Jerome Ducrot for et par år siden gjorde helgelending av seg på heltid, levde han et travelt yrkesliv som motefotograf, og tok spennende og krevende oppdrag for store magasiner og motehus. Han er født i Algerie, men har drevet anerkjente fotostudio både i Paris og New York.

-Jeg var aldri i ro. Reiste hele tiden.

Første møte med Norge fikk han tidlig, da han og hans foreldre besøkte gamle kjente sør i landet da han var guttunge. Siden har han seilt og reist til Norge en rekke ganger, og han har blant annet gjort fotoseanser for Malin Arntsen på Rødøya, og hennes hudpleieserie «Maliné».

Satset på kunsten

Kunsten står sentralt i livet til Kirsten. Foto: Kenneth Didriksen
Kunsten står sentralt i livet til Kirsten. Foto: Kenneth Didriksen

Kirsten startet sin yrkeskarriere som sosionom, men i en alder av 31 bestemte hun seg for å følge drømmen, og satse alt på kunsten. Hun har hatt en rekke utstillinger i flere land og hun underviser selv i faget. For mange år siden introduserte en dansk venninne henne for Nord-Norge, og landskapet, folket og naturen har gjort at hun alltid har vendt tilbake. Og nå tror hun det er for godt.

Da jeg fikk tilbudet om å leie Setvikstua her på Selsøyvik, og jeg ble vist inn i stua, følte jeg med en gang at «dette er hjem».

Frihet

– Vi har begge levd travle liv med mye reising. Vi har på en måte vært «hjemløse», men på en fin måte. Jeg har sikkert bodd på 30 forskjellige steder, og likt å leve med den friheten det har vært å kunne reise mye rundt og oppleve nytt, sier Kirsten.

Men nå som paret har funnet sitt drømmested er det en annen type frihet som preger hverdagene. Friheten av å kunne koble av og finne roen i sitt eget hjem. Uten jaget og maset om å produsere og prestere.

Frihet kan være så mangt. Det er også en indre tilstand.

Møttes på Rødøya

Det er et par år siden de to møttes på Rødøya. Kirsten jobbet der, og Jerome seilte innom med «Lady Salome» for å gjeste gamle kjente. Da de møttes fant de straks tonen. Jerome falt for den spennende danske kunstneren som søker etter harmoniske og dramatiske fargevalg i sin malerkunst, og som holder kurs om livsforståelse.

Kirsten og Jerome møttes første gangen på Rødøya ikke langt unna hvor de nå har bosatt seg. Foto: Kenneth Didriksen
Kirsten og Jerome møttes første gangen på Rødøya ikke langt unna hvor de nå har bosatt seg. Foto: Kenneth Didriksen

Kirsten ble sjarmert av den levende, spenningssøkende , men likevel stødige og stabile franskmannen som har levd et liv med ett øye i kameraet – blant mennesker fra hele verden. Sammen ble de et godt team, som har funnet «et sted å lande» i Rødøy.

Trives

– Det føles bra. Når vi ser oss rundt her, så føles det godt og riktig, sier Kirsten. På Selsøyvik har de ikke mange naboer, men de stortrives sammen med de få menneskene som bor her.

– De er snille og inkluderende. Vi har virkelig funnet gode venner her også, sier paret. At de skulle «drive i land» på ei øy på Helgelandskysten og bli både beroliget og betatt ville neppe noen av de to kunne spådd, og Kirsten tror det både er valg og tilfeldigheter som har ført dem til sitt sted ved havet.

Livets tilfeldigheter

– Livene våre består av de valg man tar selv, men veien vår blir også til av alle de muligheter og hindringer vi møter på veien. Livet svinger seg avgårde, og man kan gjerne sammenligne det med en togreise. Man vet ikke hva som venter på neste stasjon, og har man først gjort et valg, så kan man ikke hoppe av før man er framme, sier Kirsten.

Livets tilfeldigheter gjorde at Kirsten og Jerome møttes og fant sitt paradis på Helgelandskysten. Foto: Kenneth Didriksen
Livets tilfeldigheter gjorde at Kirsten og Jerome møttes og fant sitt paradis på Helgelandskysten. Foto: Kenneth Didriksen

Og livets togtur ledet henne nettopp til Selsøyvik. Til en stasjon der hun og hennes kjære Jerome fant ro, lykke – og en havutsikt de nyter i nye farger og kontraster hver time og hver dag.

Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Artikkel av Kenneth Didriksen

Kenneth Didriksen

39 år ung, fembarnsfar. Har jobbet som journalist i 17 år, først i Meløyavisa og Bladet Vesterålen. Sist som journalist og bilagsredaktør i Avisa Nordland. For tiden frilansjournalist, bosatt i Rødøy på Helgeland.

13 posts