Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Skriv ut

Mørketid er fargetid

* * *

© by Bård Løken/www.nordnorge.com

Netter som varer i 20 timer, og fraværende sol i mange uker? I store deler av Nord-Norge er det virkeligheten om vinteren. Tenke seg til at mange nordpå syns det er den vakreste tida i året, med fantastiske himler og magisk lys. Mørketida er en varm opplevelse!

Tekst: Knut Hansvold, NordNorsk Reiseliv

Likesom midnattssola kommer mørketida av jordas helning. Akkurat som globuser gjerne er skråstilte i stativet, står jorda litt på skrå. Når den nordlige halvkule er lengst fra sola, og vi har vinter, er polarstrøkene i nord den delen av planeten som er vendt lengst bort. For å si det enkelt, resten av jordkloden sperrer for sola!

Longyearbyen fotografert av Marcela Cardenas/www.nordnorge.com

Hvor lenge?

På Nordkapp er sola under horisonten i over to måneder, mens Tromsø har fenomenet i over seks uker. I Lofoten er mørketida kort, under fire uker. Fra Bodø og sørover har man faktisk sola selv midtvinters, så her lyser sola opp vinterlandskapene en liten stund midt på dagen. I motsatt ende av skalaen er Svalbard, hvor man ikke ser sola på nesten fire måneder!

Ikke helt mørkt likevel

Selv om sola er under horisonten, blir det ikke helt mørkt i Nord-Norge. På klare dager ser vi flotte solnedgangsfarger i sør, mens nordhimmelen er mørkeblå. På Svalbard er det imidlertid helt mørkt noen uker rundt vintersolverv.

Fint vinterlys i Bodø. Foto: Reidar Hernes/www.nordnorge.com

Blått lys

I ett-totida på ettermiddagen reflekteres det lille gjenværende lyset av blått hav og hvit snø, og landskapet bades i en glassaktig, dypblå farge. Blålyset er med oss så lenge det er snø på bakken og skumring, men forflytter seg utover ettermiddagen ettersom dagene blir lengre.

Fyrlykt i mørketid. Foto: Terje Rakke – Nordic Life_www.nordnorge.com

Å leve i mørketida

Nordlendingene har levd godt de siste 10 000 årene med mørketida. Man går på jobb og skole som vanlig, og tilbudet av fritidsaktiviteter om kvelden er stort. Kaféer, restauranter og utesteder fylles gjerne opp med pratesyke, humørfylte mennesker, og mange artige festivaler finner sted akkurat i denne perioden. Friluftsliv er langt fra umulig, det er lysløyper på selv mindre steder i Nord-Norge, og det organiseres hundekjøring og skuterturer med hodelykt.

Ingen depresjoner

De fleste nordlendinger merker at de trenger litt mer søvn, og man legger seg forsøksvis litt før. Ellers opplever den jevne nordlending få problemer i mørketida, det er ingen merkbar økning i depresjoner og alkoholmisbruk. Det går i det hele tatt mye bedre enn folk sørover i verden tror, kanskje fordi vi vet det ikke varer så lenge.

Nord-Norge i mørketida?

Å besøke Nord-Norge i mørketida er å møte oss nordlendinger hjemme.Dette er en god tid for kultur, festivaler, god mat, juleshopping og uteliv. Ta gjerne med kjæresten på en romantisk langhelg i det høye nord, her er det god tid for avslappet tosomhet i skinnet av levende lys. Skreien kommer inn til kysten, og smaksløkene går inn i lykkerus. Snøskuterturer, hundekjøring, pulkturer tilbys mange steder i Nord-Norge og på Svalbard, og dette er en god periode for nordlyset.

Bildetekst: Fyrlykt på Hamarøy. Foto: flightseeing.de/nordnorge.com

I samarbeid med NordNorsk Reiseliv

Artikkelen er laget i samarbeid med NordNorsk Reiseliv AS.

NordNorsk Reiseliv har ansvaret for markedsføring og profilering av Nord-Norge som reisemål. Selskapet ble etablert i 2010 og har kontor i Bodø, Tromsø og Alta.

Se også www.nordnorge.com som er Nord-Norges offisielle reiseportal.NORDNORSK REISELIV-BRAND-LOGO-COLOR-BLEED web v2

Mørketid i Lofoten. Foto: Tommy Andreassen/nordnorge.com

Mørketid i nord

 • Svolvær: 7. desember-5. januar
 • Harstad: 2. desember-10. januar
 • Bardufoss: 30.november-12. januar
 • Andenes: 29.november-13. januar
 • Tromsø: 27.november – 15. januar
 • Alta: 25.november-17. januar
 • Hammerfest: 22.november-20. januar
 • Berlevåg: 21.november-21. januar
 • Nordkapp: 20.no vember-22. januar
 • Longyearbyen: 26. oktober-16. februar
 • Nordpolen: 25. september-18. mars

Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Artikkel av Magasinet Nordfra

Magasinet Nordfra

Magasinet Nordfra er et nordnorsk nettmagasin som jobber for å fremme bedrifter og opplevelser i nord. Vi produserer og publiserer artikler med hovedvekt på natur, kultur, folk og næringsliv.

29 posts