Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Skriv ut

Publisert i:

Folkefesten i Finnmark

Finnmarksløpet - Europas lengste hundeløp

© by Steinar Vik, finnmarkslopet.no

1000 kilometer med 14 hunder tvers over Vinter-Finnmark. Sammen med hundene deltar hundekjørerne i en styrkeprøve og en folkefest på Europas tak, Finnmarksløpet.

Tekst: Knut Hansvold

Finnmarksløpet går av stabelen lørdag 11 mars. Da starter rundt 150 hundespann, knapt halvparten skal gå 1000 kilometer, de andre 500 kilometer. Løpet starter i Alta, krysser Finnmark til Kirkenes og ender i Alta igjen.Dette er Europas lengste og verdens nordligste hundeløp.

Stopper aldri

Finnmarksløpet har ingen etapper, det går uten stans fra start til mål. Riktignok ligger det obligatoriske hvilepauser inne, men de skjer når spannene når bestemte sjekkpunkter. Dermed er det alltid noen som kjører. Vinneren bruker rundt 5 dager og 10 timer under gunstige værforhold, de siste kommer inn etter sju dager.

Sigrid Ekran og hunden Ludvig. Vinner av Finnmarksløpet 2015. Foto: Dmitry Sharomov
Sigrid Ekran og hunden Ludvig. Vinner av Finnmarksløpet 2015. Foto: Dmitry Sharomov

Beste tida på vinteren

Andre uka i mars er en god uke å være ute i Finnmark, været er stabilt og temperaturene er på vei oppover. Kulderekorden under løpet ligger på -44, men for det meste ligger dagtemperaturen på noen få, behagelige minusgrader.

På natta kan det nok bite litt mer. Snøstormer kan også forekomme, men er sjeldnere så seint på vinteren. Finnmarksterrenget er som skapt for hundeløp, med slake bakker, flate vidder og skogkledde daler. Hundene kan dermed komme opp i fart.

Finnmarksløpet i strålende vårsol Foto: Kjell O. Brun, finnmarkslopet.no

10 000 kalorier

Alaskahuskyene er en hund med helt spesielle egenskaper, det finnes ikke noe dyr som kan frakte et menneske så raskt over så lange distanser. En 25 kilo tung husky tar til seg opp til 10 000 kalorier om dagen, en mann ligger på rundt 2500. På 500-kilometersløpet kjører man med 8 hunder, på 1000-kilometersløpet med 14.

Harald Tunheim forer hundene. Foto: finnmarkslopet.no
Harald Tunheim forer hundene. Foto: finnmarkslopet.no

Glade hunder

Ingen springer maraton uten å ville det. Det gjelder også alaskahuskyer.de er mentalt innstilt på å springe, sælen som binder dem fast til spannet er nemlig alltid stram. Dersom sælen blir slakk, forstår hundekjøreren at noe er galt. Da får gjerne hunden sitte på i sleden under et teppe fram til neste sjekkpunkt.

Lars monsen koser med hundene sine - Foto: finnmarkslopet.no
Lars monsen koser med hundene sine – Foto: finnmarkslopet.no

Helsesjekk

I alt 11 veterinærer gjennomfører helsesjekker på hundene, og tar ut dem som ikke bør løpe mer. Blir antall hunder for lavt, må man bryte. Det er så å si aldri noen uenighet mellom veterinærene og hundekjørerne, hundekjørerne følger nemlig godt med på hvordan det går med sine firbente venner.

Lars Monsen ut fra Neiden. Foto: finnmarkslopet.no
Lars Monsen ut fra Neiden. Foto: finnmarkslopet.no

17 nasjoner

De 140 spannene fordeler seg på hele 17 nasjonaliteter. Både Katalonia, Tyskland, Tsjekkia, USA og Skottland er representert, men den store mengden kommer fra de nordiske landene. Hundekjørerne har gjerne valgt hundelivet som livsstil, med fôring, trening og masse kos med hundene.

Bare de aller beste klarer å få sponsorer, så dette er absolutt drevet fram av lidenskap.

Foto: KJELL O BRUN_www.finnmarkslopet.no_
Foto: KJELL O BRUN_www.finnmarkslopet.no_

Publikumsvennlig

Det er ikke bare ved start og målgang i Alta at folk slutter opp om løpet. Langs hele ruta står lokalbefolkning og besøkende og heier løperne fram. Halve Finnmark er på beina for å bidra til å gjøre Finnmarksløpet til en folkefest.

På de ulike sjekkpunktene langs løypa stopper løperne for hvile, mating av hundene, veterinærsjekk og strategiske valg for veien videre. På mange av sjekkpunktene er det kafeér og mulighet for å leie overnatting for besøkende og tilskuere.

Publikum kommer tett på løperne i Finnmarksløpet. Her ved målpassering av fjorårets vinner Sigrid Ekran. Foto: Dmitry-Sharomov
Publikum kommer tett på løperne i Finnmarksløpet. Her ved fjorårets vinner Sigrid Ekran. Foto: Dmitry-Sharomov

Andre uka i mars er en flott tid å oppleve vinteren i Finnmark. Tett før vårjevndøgn er nordlysaktiviteten på topp, været er stabilt, og dagtemperaturene forbausende milde. Dermed kan du være ute lenge, både som tilskuer til løpet, og som deltaker på kulturarrangementer og vintermarkeder.

Du kan lese mer på www.finnmarkslopet.no – Finnmarksløpets hjemmeside, eller www.visitalta.no som er stedet for mer informasjon om Alta.

I samarbeid med NordNorsk Reiseliv

Artikkelen er laget i samarbeid med NordNorsk Reiseliv AS.

NordNorsk Reiseliv har ansvaret for markedsføring og profilering av Nord-Norge som reisemål. Selskapet ble etablert i 2010 og har kontor i Bodø, Tromsø og Alta.

Se også www.nordnorge.com som er Nord-Norges offisielle reiseportal.

NORDNORSK REISELIV-BRAND-LOGO-COLOR-BLEED web v2

Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Artikkel av Magasinet Nordfra

Magasinet Nordfra

Magasinet Nordfra er et nordnorsk nettmagasin som jobber for å fremme bedrifter og opplevelser i nord. Vi produserer og publiserer artikler med hovedvekt på natur, kultur, folk og næringsliv.

29 posts