Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Skriv ut

Publisert i:

Ziggi skulle bare på ferie i nord. Nå lever han av bildene han tar her.

Fra Polen til Finnmark for å fotografere

© by Zbigniew «Ziggi» Wantuch

Zbigniew «Ziggi» Wantuch elsker å treffe folk i jobben som fotograf, og får oppleve mange ulike miljøer og spennende mennesker som han ellers ikke ville truffet.

Tekst: Lars Åke Andersen

I artikkelserien «Fotograf i nord» skriver vi denne gangen om Zbigniew «Ziggi» Wantuch , som flytta fra Polen til Hammerfest for å jobbe som fotograf. Nå deler han tida mellom Finnmark og Møre og Romsdal.

Zbigniew «Ziggi» Wantuch synes han har verdens mest spennende jobb. Han kan tjene til det daglige brød med å springe rundt å fange mikroskopiske partikler som beveger seg med 1000000 km i timen og spretter i alle retninger fra forskjellige flater.

– Jeg lever at å fange lyset – som fotograf, sier Ziggi.

Om «Fotograf i nord»

Magasinet Nordfra liker Nord-Norge, og vi liker å dele historier om de mange flotte folkene oppe i det høye nord. I artikkelserien «Fotograf i nord» skriver vi om fotografer som har sitt virke i vår langstrakte landsdel, fra Bindal i sør til Nordkapp i nord.

Tips oss gjerne om fotografer vi kan presentere. Send epost til lars@nordfra.no


Alle foto: Zbigniew Wantuch

Ble forelska

Wantuch kommer opprinnelig fra Polen, hvor han tok en bachelor i fysikk, mens han samtidig jobba i reklamebransjen som tekstforfatter for blant andre Lipton, Skoda og Nivea. Etter ferie i Norge med kjæresten ble begge forelska i landskapet – havet, fjell, skog, og bestemte seg for å prøve lykken. Etter litt flytting havna de til slutt i Hammerfest. Her fikk hun jobb som optiker, mens Ziggi ble gründer og starta i lag med et par andre Reklamehuset Nord, verdens nordligste reklamebyrå.

– Vi driver med markedsføring og reklame og jeg er ansvarlig for bilder og filmer for våre kunder. Det blir en god del portretter og redaksjonelle oppdrag, mens for kundene fra oljenæringer er det ofte maskiner, stålkonstruksjoner og tøffe gutter i fysisk jobb, sier Wantuch.

Etter noen år i Hammerfest bestemte paret å satse videre i Vestnes, utenfor Molde, og etablerte en avdeling av bedriften der. Ziggy er fortsatt aktivt i Hammerfest og pendler mye fram og tilbake, slik at over halvparten av bildene hans et tatt på lokasjon som ligger over 70 grader nord.

Januar og februar syns jeg er meste spennende i nord, akkurat i overgangen når sola begynner å titte over horisonten.

Variasjon

Hva liker du å fotografere og hvorfor?

– Jeg syns at det som er meste spennende med yrket er mulighet til å snakke med folk og bli kjent med jobben deres. Kamera gir meg ofte unnskyldning til å stille spørsmål og bli kjent med mennesker jeg ikke ellers hadde blitt kjent med. Jeg syns også at det er spennende med den bredde oppdragene jeg er med på har. På én uke kan jeg være i en butikk drevet av tre generasjoner, på en byggeplass, offshorebåt i Barentshavet, på toppen av vindmøller og i kjøkkenet med en yrkeskokk, forteller Wantuch.

Hvorfor begynte du å fotografere, hvordan var veien til å bli yrkesfotograf?

– Jeg husker at pappaen min hadde et Zenit-kamera fra ZSSR. som han tok bilder med, når han var på reise. Da han kom hjem fremkalte han filmene og gjorde de om til slides. Jeg husker vinterkvelder hvor vi slo av lyset og projiserte de store på veggen, mens pappa fortalte om delfiner og eventyr han hadde opplevd.

Ziggi kjøpte sitt første digitalkamera da han var 14, og hadde det som en hobby noen år. Han ble yrkesfotograf etter han flytta til Norge og ikke kunne jobbe som tekstforfatter lenger på grunn av språket.

– Jeg utvikla interesse for film samtidig som jeg holdt på med bilder og ble med på den digitale kamerarevolusjonen, slik at jeg bruker ofte å både ta bilder og filme med det samme kamera. Først brukte han ulike Canon-modeller, nå er det Sony speilløse det går i.

Den mest ekstreme forhold jeg ble utsatt for på oppdrag. Cirka 700 Celsius over hodet, fullt brannutstyr på, vann dryppende fra taket. «Ikke gå deg vill» sa brannfolk før vi gikk inn i huset. Bildene tatt for lokalavisa Hammerfestingen i Hammerfest. Både min Canon 5D mark II, jeg, og trenings-dukken de skulle redde under øvelser, kom ut i god behold.

 

Reiser mye

Er det spesielle årstider eller vær du synes er mer interessante enn andre?

Januar og februar syns jeg er meste spennende i nord, akkurat i overgangen når sola begynner å titte over horisonten. Det er fortsatt litt blåtimen-stemning før soloppgang og etter solnedgang. Som kommersiell fotograf er det ikke alt for ofte at jeg får velge når bildet skal tas, men jeg har etterhvert lært hvordan man kan bruke det man får servert av værguder, slik at bildene blir fine og stemningsfulle uansett.

Reiser du andre steder og fotograferer?

– Ja, det blir en del reising gjennom året. Vi har kunder fra hele Finnmark, en kunde i Lofoten og stadig nye i Møre og Romsdal. Det er ikke alltid kjæresten, som er hjemme med våre to små unger, er så glad for å høre at jeg har fått et nytt oppdrag. Samtidig, når jeg endelig er hjemme, kan jeg ta en fridag midt i uka og bidra litt på hjemmebanen, avslutter Wantuch.

Etter ferie i Norge med kjæresten ble vi begge forelska i landskapet her.

Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Artikkel av Lars Åke Andersen

Lars Åke Andersen

Jeg er en profesjonell fotograf i Tromsø, som har hatt foto og journalistikk som yrke i over 15 år. Tidligere jobbet jeg mange år som fotojournalist i Nordlys og iTromsø.. De siste årene har jeg hatt oppdrag for diverse publikasjoner og institusjoner. Nå er jeg faglig leder i magasinet Nordfra.

15 posts