Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Skriv ut

Førjulseventyret i Henningsvær

Hvert år inviterer det lille fiskeværet ute i havgapet til en trivelig og avslappende julehandel.

© by John Stenersen

Fiskeværet Henningsvær innbyr til en tur på en blå spark mellom kunst, kultur og avslappende julehandel. Alt omgitt av praktfulle Lofoten i vinterdrakt.

Foto: John Stenersen. Tekst: Knut Hansvold

Engelskmannsbrygga: galleriet med glass, keramikk og fotografi laget av kunstnerne på huset. Innerst i galleriet er det åpent inn mot glasshytta, der man kan blåse sin egen julekule. Foto: John Stenersen

Lofotens viktigste fiskevær

Helt ytterst på holmene ut mot Vestfjorden, nærmest de viktigste fiskegrunnene, ligger Henningsvær. En malerisk havn beskyttet av en molo danner selve kjernen, og så ligger husene tettpakket rundt. I ytterkanten står fiskehjellene. Et elegant bruspenn forbinder Henningsvær med resten av Lofoten.

Handlegata i Henningsvær under Førjulseventyret.

Vidstrakt panorama

942 meter høye Vågakallen ruver rett innenfor havna i Henningsvær. På klare dager ser du imidlertid hele fjellrekka i Lofoten, ut til Mosken og Værøy. På innersiden ser du tindene fra Hamarøy og Steigen til godt sør for Bodø. Henningsvær er et nordnorsk atlas i praktutgave.

Oversiktsbilde over Henningsvær i Lofoten. Foto: Eirik Ohna. www.nordnorge.com
Oversiktsbilde over Henningsvær i Lofoten. Foto: Eirik Ohna. www.nordnorge.com

Landskap til inspirasjon

Et så malerisk miljø som Lofoten klarer så klart ikke kunstnerne å holde seg unna. Atelierer finnes over alt, og mye av det vakreste er samlet i Galleri Lofotens Hus i Henningsvær. Lofotfisket, lofotfiskerne og lofotfjellene, tolket naturalistisk eller nonfigurativt, inspirasjonen er ikke til å ta feil av.

Kulturhåndverk

Håndverkerne har også funnet veien til Henningsvær. På Engelskmannsbrygga arbeider flere glassblåsere mens du ser på, og her jobber også keramikere. På Henningsvær Lysstøperi kan du være med på å støpe julelysene selv. Skiltmakeren kan lage originale skilt for deg.

Naturlig stoppested for kake og kaffe; fra.v. Barbro Lyngedal Wian, Thea Lindås Theodorsen og Martin Alexandersen – alle medisinstudenter i Tromsø, for tiden i praksis ved Lofotsykehuset i Gravdal

Ullent

Haddock er navnet på morsomme ulluer designet i Henningsvær. De gjør seg både i bakken og for storgateflanører. Varme sokker, luer og votter er strikket lokalt i mørke vinterkvelder, en videreføring av gammel håndverksskikk. Sjyvotta, sjøvotter, har én tommel på hver side, så man kan snu dem!

Cods & Haddock. Foto: John Stenersen
Cods & Haddock. Foto: John Stenersen

Kaviar og tran

Et glass ækte lofotkaviar bør du ta med deg hjem. Prøv også lofotpostei, en mer hjemmelaget utgave av den kjente svolværposteien. Å lage tran av skreilever går langt tilbake i Lofoten, og på Full Steam kan du se hvordan dette skjer. Du får også smake i små drammeglass, de fleste overraskes av hvor godt det er.

Kaviar Factory. Foto: John Stenersen

Kaviar Factory: samtidskunst-galleri som ligger flott ut mot havet. Setter du sammen bokstavene som mangler i skiltet, får du svar på hva huset inneholder; ART! Foto: John Stenersen

Førjulshendelser

Hver helg gjennom Førjulseventyret kan du ta del i utendørs familierebus. Denne koster ingenting og er morsomt for alle! På de ulike verkstedene kan du lage dine egne julegaver. Julekonserter, loppemarked, kåseri.. Det skjer stadig noe.

Eventyrstund. Foto: John Stenersen

Eventyrstund; hver søndag formiddag leser Evy Line Sundbakken «Snikker Andersen» for de minste på Klatrekafeen. Evy Line er innflytter, men tross over tjue år i Lofoten, har hun beholdt sin klingende Toten-dialekt! Foto: Cecilie Haaland

Gaver

Butikken Drops. Foto: John Stenersen
På Drops kan man få kjøpt det meste; innehaver Evy Line Sundbakken ekspederer mange kunder under Førjulseventyret. Foto: John Stenersen

Slett ikke alt er laget på stedet. Gaveartikler, brukskunst og julepynt fra hele kloden har funnet veien til Lofoten. Mye av det du finner, er imidlertid spesialimportert, og finnes ikke i noen kjedebutikker.

Kaffepause og lofottorsk

Ingen kommer til Lofoten uten å bli budt på kaffe i store kvantiteter, og man skal som kjent ikke ta med fesk til Lofoten, de har så mye selv. På Kafé Lysstøperiet får du espresso og wienerbrød, mens Klatrekafeen har en atmosfære av off-piste og fjellklatring rundt øl og burgere. Lofotmat er mer opptatt av lokal matskikk, med fiskesuppe og hvalbiff på menyen Fiskekrogen og Den Blå Fisk koker fisk rett fra Vestfjorden, men med litt internasjonalt krydder.

Lofotmat. Foto: John Stenersen
Lofotmat: her kan man kose seg med god mat, og handle delikatesser på veien ut. Foto: John Stenersen

Fotosafari

Henningsvær er uendelig vakkert, enten puddersnøen har lagt seg mykt over hustak, fiskehjeller og kaier, eller mildværet skaper takras og speilhålke. Gå ned på moloen og ta inn hele havna med Vågakallen, og gå på oppdagelsesferd mellom husene. Planlegg imidlertid for at dagene er korte, så få med deg det lyseste rundt tolv og det blå lyset litt senere på ettermiddagen.

Blå lokaltransport

De karakteristiske blå sparkene med hjul på, etter et svært velegnet fremkomstmiddel i Henningsvær når mildværet slår til. Foto: John Stenersen

Handlevognene i Henningsvær er av det lokale slaget; de har rett og slett malt et antall sparker blå. Så kan du bare forsyne deg med en spark, og ta den med på tur rundt i Henningsvær. Siden mildværet ofte vandrer opp med Golfstrømmen til Henningsvær, er de utstyrt med små hjul.

Så kan du sparke rundt for en trivelig og avslappende julehandel ute i havgapet. En opplevelse som anbefales på det varmeste.

Blå sparker: fra v. Elisabeth Petrini med Maiken Petrini og Hege Henriksen med Charles Henriksen

Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Artikkel av Magasinet Nordfra

Magasinet Nordfra

Magasinet Nordfra er et nordnorsk nettmagasin som jobber for å fremme bedrifter og opplevelser i nord. Vi produserer og publiserer artikler med hovedvekt på natur, kultur, folk og næringsliv.

29 posts