Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Publisert i:

Alder er ingen hindring på banen. Hilmar holder koken 87 år gammel.

***

© by Lars Åke Andersen

Hilmar Gulbertin Bjørvik (Polle) er 87 år og hver torsdag trener han skuddfoten i lag med sine venner i 70-80-årene. Det er full fart fra første fraspark.

Tekst og foto av: Lars Åke Andersen

Verdens eldste profesjonelle fotballspiller er 50 år, men Polle holder altså koken i sitt åttiåttende år. Men her er det gleden og vennskapet som står i sentrum når de ti kameratene møtes hver torsdag i gymsalen på Mortensnes i Tromsø.

Foruten Hilmar, som er best kjent som Polle blant folk i Tromsø, er også Bjørn Martinussen passert 80, mens yngres avdeling stort sett er i 70-årene. Jan Lanes som blir 70 i mai er yngstemann på laget.

Byhistoriens fasit

Magasinet Nordfra ble med på en time i salen, og møter ungdommen fra taekwondo-treninga på vei ut av døra. Det er én time med trening, så her er det ikke tid til småsnakk. I salen er gruppa delt i rødt og blått lag, og man spiller fast på det ene eller andre. Den eldste er på samme lag som den yngste.

Jan Lanes skryter av sin eldre medspiller Polle. -Når du nærmer deg 90 år og fortsatt spiller, så sier det alt. Det er imponerende!

Når du nærmer deg 90 år og fortsatt spiller, så sier det alt. Det er imponerende!

Polle husker også godt og når det kommer til byhistorien er han fasiten. Han kjørte drosje og buss i alle år og husker hvem som er hvem, han kan ofte komme med rettelser på oss andre, sier Lanes.

Historiene om Polle er også mange, og han har sågar bidratt til forfatter Knut Smistads bøker med humoristiske historier fra byen. I gymsalen får vi høre om da han som ung var vognmann for bestefaren og kjørte hest og kjerre. Vogna var full av nylig henta utedassmateriale, som han klarte å få velta over seg etter en uheldig episode.

En liten pause midt i treninga må til. Harald Hermansen og Polle fremst. Bak fra venstre sitter Bjørn Martinussen, Asbjørn Josefsen, Gunnar Haldorsen, Oddvar Andersen og Jan Lanes.

Men lukta i gymsalen er nå av svette, og etter å ha sluppet inn tre mål begynner Polles lag nå å slite, og ligger under med tre mål omtrent midtveis.

Men under krigen da jeg var ung, lagde vi ball av det vi hadde, og spilte med den. Nå i voksen alder legger vi ikke noe imellom. Jeg blir å holde på så lenge helsa holder og beina går.

Historien

Det er altså 45 år siden laget ble stablet på beina. Under Tromsø Turnforening etablerte en tidligere aktiv turner et parti for voksne menn. Polle hadde da et liv som røykende drosjesjåfør, og følte det var på tide å ta tak i helsa som 43 åring.

– Jeg ville trimme kroppen, og fant ut at dette trimpartiet var rette gruppa. Men det som begynte som turn gikk over til å bli fotball, og siden har det vært trening med ball én gang i uka, forteller Polle. Som slutta å røyke da idretten tok han.

Fotballguttene ser hverandre stort sett bare på trening, men mot jul er det julefest, og en sommeravslutning må også til. Ute på banen begynner Polle nå å få stengt av målet bak seg, og de yngre får fres framover. Nå ruller målene inn for blått lag. Det er overraskende høyt tempo og engasjement. Fotografen får selv en ball i foten og kjenner at det er krefter bak skuddene.

Full klinsj mellom rødt og blått lag. Bjørn Martinussen og Asbjørn Josefsen i duell.

Noen av spillerne har spilt ball i ungdommen. Yngstemann Jan gikk fra Furuflaten til både TUIL og Alta, og Ville spilte også på Fløya på 60-tallet. Polle kan bare skryte av å ha blitt bymester i 1967 i bedriftsidrett.

– Men under krigen da jeg var ung, lagde vi ball av det vi hadde og spilte. Og nå i voksen alder legger vi ikke noe imellom. Jeg blir å holde på så lenge helsa holder og beina går, avslutter Polle.

Når klokka slår åtte og tiden er ute, har Polle, Jan og resten av det blå laget klart å vinne kampen, det ble 5-3.

Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Artikkel av Lars Åke Andersen

Lars Åke Andersen

Jeg er en profesjonell fotograf i Tromsø, som har hatt foto og journalistikk som yrke i over 15 år. Tidligere jobbet jeg mange år som fotojournalist i Nordlys og iTromsø.. De siste årene har jeg hatt oppdrag for diverse publikasjoner og institusjoner. Nå er jeg faglig leder i magasinet Nordfra.

14 posts