Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Skriv ut

Publisert i:

Fra nordnorsk natur til scenekunst i New York

Hege Abrahamsen liker variasjon

© by Foto: Heidi Hallseth

Hege Abrahamsen har siden 2012 jobbet som fotograf med base i Vesterålen. Hun er stadig i bevegelse for å utvikle seg videre.

I artikkelserien «Fotograf i nord» skriver vi denne gangen om 29 år gamle Hege Abrahamsen som er fotograf med base utenfor Sortland i Vesterålen.

Hva liker du å fotografere og hvorfor?

– Jeg liker å fotografere forskjellige spekter. Det er det som er spennende med dette yrket. Men det som er gjennomgående i de fleste av mine bilder er at det er mennesker i dem. Det kan være reklamebilder for frisører, eller reportasjebilder fra en arbeidsplass.

Naturen her i Vesterålen er fantastisk å bruke. Det er så spennende at den er så uforutsigbar og jeg blir alltid utfordret på den. Jeg skulle alltid ønske jeg klarte å bruke den enda mer.

Om «Fotograf i nord»

Magasinet Nordfra liker Nord-Norge, og vi liker å dele historier om de mange flotte folkene oppe i det høye nord. I artikkelserien «Fotograf i nord» skriver vi om fotografer som har sitt virke i vår langstrakte landsdel, fra Bindal i sør til Nordkapp i nord.

Tips oss gjerne om fotografer vi kan presentere. Send epost til lars@nordfra.no


Foto: Hege Abrahamsen

Sin stil

Hvorfor begynte du å fotografere, hvordan var veien til å bli yrkesfotograf?

Jeg har alltid likt å fotografere og hadde veldig mange filmruller som skulle fremkalles etter skoleturer. Jeg synes det var gøy å skive, fotografere og skape ting med hendene. Derfor ble valget for videregående skole «Medier & Kommunikasjon» med et mål om å bli fotograf, journalist eller grafisk designer. Og etterhvert vant foto.

Etter endt skolegang var Hege fotograflærling hos Ove Aalo hos Studio Blå, hvor hun lærte mye om portrettfoto. Da fagbrevet var bestått flyttet Abrahamsen til Trondheim for å videreutvikle seg ved Norsk Fotofagskole.

– Her kan jeg si at jeg fant min fotografiske stil.

Naturen her i Vesterålen er fantastisk å bruke. Det er så spennende at den er så uforutsigbar og jeg blir alltid utfordret på den.

I 2012 gikk veien hjemover igjen til Sortland der Abrahamsen startet Bris Studio As hvor hun fotograferer både for private og bedriftskunder med fokus på Vesterålsk kultur og natur.

Fiskerinæring synes jeg er fantastisk å fotografere på vinteren med snø i fjelltoppene.

Er det spesielle årstider eller vær du synes er mer interessante enn andre?

– Alle årstidene er interessant på sitt vis, og kan brukes på forskjellige måter. Fiskerinæring synes jeg er fantastisk å fotografere på vinteren med snø i fjelltoppene. Mens andre typer portrett og bryllupsfoto liker jeg best å fotografere på sommeren hvor man har grønne trær og blader jeg kan leke litt med for å skape mer dybde i bildene, forteller Abrahamsen.

Fiskerinæring synes jeg er fantastisk å fotografere på vinteren med snø i fjelltoppene. Foto: Hege Abrahamsen
Sløying av skrei.

Hege jobber mest på oppdrag fra kunder som tar kontakt med meg hvor vi jobber ut et konsept.

– Det er alt fra bryllupsfoto til bedriftskunder som skal ha større og mindre fotoreportasjer. Nå jobber jeg også med å fylle på arkivet mitt med bilder av natur, nærbilder av natur hvor bildene kan brukes ved en senere anledning.

Abrahamsen samarbeider med illustratør Tina Aslaksen på forskjellige prosjekter. Nylig har de utsmykket nye Risøyhamn Skole i Vesterålen. Her er det nærbilder av natur med enkle geometriske former som ligger over fotografiet.

– Dette er et utrolig spennende prosjekt hvor vi har fått brukt begge våre kunstformer. Og med dette viser vi at det går å kombinere foto og illustrasjon på en fin og uventet måte.

Scenekunst i New York

Reiser du andre steder og fotograferer?

– Jeg har vært litt rundt omkring både i Norge og utland i forbindelse med jobb. Nylig var jeg i New York for å fotografere Helene og Christina som jobber med scenekunst. Oppdrag som dette var veldig gøy og det kunne jeg tenkt meg å gjøre mer av, sier Hege.

Det hele startet med at de trengte nye portrettbilder da de var i Vesterålen for å gjøre en forestilling. Noen dager etter en vellykket fotoshoot i fantastisk sommerlys kom spørsmålet: Vil du være med til New York å fotografere hverdagen vår?

10 dager i starten av september 2017 fikk jeg fulgt dem rundt, og opplevd hvordan det er å leve i deres verden. En verden hvor kroppsbevegelser og sang spiller en stor rolle. Jeg fikk fotografere skriveseanser på kafeer som var som grønne oaser. Og de to dansende på «High line» New York.

Netflix og Instagram

Har du noen inspirasjonskilder?

– Fotografer som Pål Laukli og Vee Speers inspirerer meg. Begge to er veldig dyktige på portrettfoto med hver sin stil. Her finner jeg veldig mye spennende elementer og lys jeg setter meg på minnet.

Inspirasjonen kommer fra så mange forskjellige plasser. Jeg liker filmer og tv-serier hvor det er lagt mye arbeid i lys, bilde, og kostymene. «The Crown» fra Netflix, og filmen «The Revenant» er begge fantastiske. Her kan man sette på pause nesten hvor som helst og det er et fint stillbilde.

Utover det finnes det mye nydelig på Instagram og Pinterest, avslutter Hege Abrahamsen.

Besøk Hege på hennes side Bris Studio

Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Artikkel av Lars Åke Andersen

Lars Åke Andersen

Jeg er en profesjonell fotograf i Tromsø, som har hatt foto og journalistikk som yrke i over 15 år. Tidligere jobbet jeg mange år som fotojournalist i Nordlys og iTromsø.. De siste årene har jeg hatt oppdrag for diverse publikasjoner og institusjoner. Nå er jeg faglig leder i magasinet Nordfra.

15 posts