Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Skriv ut

Publisert i:

Fotograf i vinterland

Trives best i Vesterålen

© by Øystein Lunde Ingvaldsen

Øystein Lunde Ingvaldsen (36 år) driver sitt eget fotogalleri i Bø. Lyset, folket og stillheten gjør at han trives spesielt godt i Vesterålen.

Tekst: Lars Åke Andersen

I artikkelserien «Fotograf i nord» skriver vi denne gangen om Øystein Lunde Ingvaldsen, som i tillegg til eget galleri og fotografvirksomhet er musiker og skribent. Opprinnelig er han fra Sortland, men flyttet til Bø i Vesterålen i 2005. Magasinet Nordfra tok en prat om hans virke som fotograf i et av verdens vakreste øyrike.

Er det noe med naturen/folket i Vesterålen som skiller seg ut?

– Jeg liker å fotografere natur, folk og bedrifter som gjør noe spennende samt arkitektur. Egentlig hva som helst som har en presentasjonsverdi eller som kan formidle noe verdifullt.

…lys, folk og stillhet…

Jeg vet ikke hvorfor jeg trives så godt i Vesterålen, men om jeg skulle oppsummere det i tre ord hadde jeg sagt: lys, folk og stillhet, forteller Lunde Ingvaldsen.

Om «Fotograf i nord»

Magasinet Nordfra liker Nord-Norge, og vi liker å dele historier om de mange flotte folkene oppe i det høye nord. I artikkelserien «Fotograf i nord» skriver vi om fotografer som har sitt virke i vår langstrakte landsdel, fra Bindal i sør til Nordkapp i nord.

Tips oss gjerne om fotografer vi kan presentere. Send epost til lars@nordfra.no


Foto: Øystein Lunde Ingvaldsen

Aldri kjedelig

Han har ingen spesielle favorittområder å fotografere, men yrkets mangfold og varierte hverdag gjør at han aldri opplever en kjedelig dag på jobb.

Eller, jeg har én kjedelig dag i året, og det er når regnskapet skal stiftes sammen og momsen skal innbetales.

Øystein Lunde Ingvaldsen begynte å fotografere i 2009 da han «oppdaget nordlyset på nytt», siden da har det bare ballet på seg, og det gikk ikke lang tid før National Geographic tok kontakt for å kjøpe et bilde som ble trykt over to helsider i den amerikanske utgaven i juli 2012.

Så begynte jeg å fatte interesse for bruk av blits og ta bilder av folk ute i naturen. Jeg var tilnærmet deprimert i jobben jeg hadde, og bestemte meg rett og slett bare for å hoppe i det, forteller fotografen.

Bilde av Longyearbyen. Det var ufyselig kaldt men et minne for livet.

Lærte seg å fly

Det var veldig skummelt å forlate en fast jobb med huslån, biler og to unger. Til tross for utallige advarsler fra venner mot å bytte yrke i voksen alder Lunde Ingvaldsen steget ut i det totalt uforutsigbare.

– Jeg tenkte som så at det er mye bedre å legge seg i grava og si til seg selv at «jeg tok sjansen på å leve livet jeg ville ha enn å ha en trygg jobb resten av livet jeg ikke trives i». Det skulle vise seg å være den lureste avgjørelsen jeg noen gang har tatt, selv om det føltes som å bli sparket ut av reiret. Men man lærer seg å fly.

Hvorfor kaller man det mørketid når det er så fint lys?

Mørketida er Lunde Ingvaldsens absolutte favorittårstid.

– Hvorfor kaller man det mørketid når det er så fint lys? Dessuten liker jeg at det er mørkt om natta, så jeg er dessverre ikke så begeistret for midnattsol. Kameraet ligger i større grad i ro om sommeren, iallfall naturfotomessig.

Et stykke Bø

Fotografen driver altså sitt eget galleri på Vinjegården Kjøpesenter i Bø. De som handler mest er nok utflyttede bøfjerdinger som vil ha et stykke Bø hjemme på veggen sørpå. Det er definitivt bilder med spesielt lys etter solnedgang som selger mest.

Reiser du andre steder og fotograferer?

– Jeg reiser ut av Bø nesten hver dag, men etter å ha turnert land og strand rundt som musiker har jeg blitt veldig glad i egne husvegger. Det hender seg et par ganger i året at jeg flyr til for eksempel Svalbard, Tromsø, Bodø eller Oslo for å gjøre fotojobber.

– Jeg ble flydd opp til Svalbard for å være bryllupsfotograf, og det skal få være den flotteste turen jeg har hatt i mitt liv. Bildet ble forøvrig tatt på 40 sekunder i -27 grader.

– Når det gjelder Svalbard så er jeg så hodestups forelsket i plassen at jeg kan si dette høyt offentlig: jeg fotograferer på Svalbard gratis mot dekt reise.

Inspirasjon

Har du noen inspirasjonskilder?

– Når det kommer til naturfoto må jeg si at Trym Ivar Bergsmo er og forblir en formidler av nordnorsk natur, sjel og lys jeg ikke har sett maken til. Et annet navn vil være Arild Heitmann som er en komposisjonens mester.

To utrolig flinke folk med helt forskjellig uttrykk. Når det kommer til å fotografere mennesker så er det bare én mann jeg sverger til, og han heter Joe McNally. Det må rett og slett bare sjekkes ut, avslutter Lunde Ingvaldsen.

Du kan sjekke nettsiden for flere bilder LundeImages.com

Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Artikkel av Lars Åke Andersen

Lars Åke Andersen

Jeg er en profesjonell fotograf i Tromsø, som har hatt foto og journalistikk som yrke i over 15 år. Tidligere jobbet jeg mange år som fotojournalist i Nordlys og iTromsø.. De siste årene har jeg hatt oppdrag for diverse publikasjoner og institusjoner. Nå er jeg faglig leder i magasinet Nordfra.

15 posts