Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Skriv ut

Publisert i:

Fra fjord til bord

- med Tinja-Vegard

© by Michael Ulriksen

Det er ikke mer en 3 minutter siden jeg senket den halvfrosne silda ned på grunna 15 meter under båten. Plutselig kjennes små rykk i stangtuppen.

Den forsiktige nappingen bærer på ingen måte bud om noen storfisk, men guiden vår, Tinja-Vegard, ber meg være tålmodig. 10 sekunder senere hyler det i den grove multiplikatorsnella.

Dagen er strålende. Sol, bølger og vind gjør forholdene for drifting etter kveita optimale. Årstiden er også perfekt. På land er løvet i ferd å falle av trærne, og gamle fiskere har forklart at dette er årstiden da kveitene søker opp på grunnene for å spise seg opp før gytingen starter en gang i desember.

Drømmen

I flere år har jeg fisket kveite på line og like lenge har jeg drømt om å få denne vidunderlige og kraftfulle havdronningen på stang. Nå er drømmen nær, nå er første store flatfisk på kroken.

Riktig agn og utstyr er et nøkkelord når man skal på kveitejakt.
Riktig agn og utstyr er et nøkkelord når man skal på kveitejakt.

Mens de krappe bølgene nærmest får meg til og oppføre meg som en full sjømann på dekk, får jeg hele tiden konstruktive kommandoer fra villmarkskokk og kveiteguide Vegard Stormo. Etter et herlig fight på rundt 15 minutter kan han sikre fangsten ved å feste harpunspissen fra kveitespydet i den nydelige fisken. Jubelbrølet som jaller utover havoverflaten når kveita endelig ligger på dekk, skremmer både måker og medfiskere denne vidunderlige dagen på Ofotfjorden.

Et skikkelig kveitekyss er på sin plass når fangsten endelig er trygt ombord.
Et skikkelig kveitekyss er på sin plass når fangsten endelig er trygt ombord.

Villmarkskokken

Villmarkskokken også kjent som Tinja-Vegard. Foto: Michael Ulriksen
Villmarkskokken også kjent som Tinja-Vegard. Foto: Michael Ulriksen

I mer enn 10 år har Tinja-Vegard høstet lokale råvarer og begeistret mang en gane med sine mange ureiste matkreasjoner. Naturen og årstiden bestemmer menyen.

– Min matfilosofi tar utgangspunkt i det nærområdet vi bor i. Fokuset ligger på lokale råvarer av utsøkt kvalitet, fra fjord og fjell. Gamle tradisjoner får nytt liv gjennom innovative presentasjoner hvor smakene har karakterer fra det samiske og Nord-Norske lynnet. Jeg tar utgangspunkt i det som er å høste fra naturen til gitte årstider, men også fra det som er konservert og fermentert fra tidligere sanking. Jeg benytter kun min nærmeste region, og på den måten blir filosofien ureist mat, forklarer Tinja-Vegard.

Lei en kokk

Et av tilbudene den allsidige friluftsmannen og matelskeren opplever økt etterspørsel på, er konseptet hvor han leier ut seg selv og kommer hjem til privatpersoner og bedrifter.
– Folk synes det er spennende og få oppleve sitt hjemmekjøkken som profft for en kveld. Under disse arrangementene har man mulighet til selv å delta på matlagingen, eller bare slappe av å nyte kvelden med gode venner. Anledningene for slike oppdrag kan være så mangt. Alt fra bryllupsmiddager, årsfester, konfirmasjoner, julebord og ulike utearrangement, forteller villmarkskokken som ved flere anledninger har mottatt en rekke priser for sine kokkekunster.

100 stjernes middag

Ettter den flotte fiskeopplevelsen med kveiteguiden, ble det tidlig bestemt at også vi ønsket å leie han hjem for å få det beste ut av fangsten vi hadde vært sammen om.

Kveite kokk Vegard 1400

Venner ble invitert og forventingene var høye da Vegard entret vårt private kjøkken iført full kokkeuniform. På menyen sto timian- og hvitløksbakt kveite med tomatsalat, hummersaus og hjemmelaget aioli. Bare å lese menyen var nok til å få vann i munnen.

Alle fikk utdelt hver sine oppgaver, og underveis høstet vi masse nyttig lærdom om alt fra grønnsaksskjæring til smakssammensetninger og innovativt bruk av vanlig kjøkkenutstyr.

100 stjerners middag.
100 stjerners middag.

Da vi en drøy time senere setter oss ned og får servert maten vi selv har vært med å tilberede, blir opplevelsen total. Jeg må virkelig stoppe opp og konsentrere meg om å nyte den fullkomne retten uten å sluke den.  Snakk om 100-stjernes middagsopplevelse, og spennende og lærerik reise fra fjord til bord.

Takk til Tinja-Vegard for fisketur og hjemmelaget helaften.

Oppskrift på kveite

Bakt kveitefilet med tomatsalat, aioli og hummersaus.

100 stjerners middag.
100 stjerners middag.

Ingredienser:

 • 600 g skinn og beinfri kveitefilet
 • 3 stk plommetomater
 • 1 stk rødløk
 • gressløk, persille og koriander
 • 1 stk sitron
 • Havsalt
 • Pepper
 • 3 stk eggeplommer
 • 3 dl solsikkeolje
 • 2 ts diijon sennep
 • 2 dl innkokt hummerkraft eller skalldyrkraft
 • 3 dl fløte
 • 1 dl helmelk
 • 80 g finsalt
 • 200 g usaltet smør
 • 1 kvast timian
 • 2 fedd hvitløk
 • 1 dl olivenolje
 • Kajennepepper

Fremgangsmåte:

Del kveitefileten i fire fine porsjoner. Visp salt og 1 liter kaldt vann, til saltet er oppløst. Legg så fiskestykkene i saltlaken i ca. 10 minutter. Tørk av og legg i ildfastform. Brun smøret i en kasserolle med hvitløk og timian. Hell så dette over fiskestykkene.

Tilberedning av kveita hjemme hos fotografen. Middagsgjest Tor-Erling Njålla får gode innspill hos Tinja-Vegard.
Tilberedning av kveita hjemme hos fotografen. Middagsgjest Tor-Erling Njålla får gode innspill hos Tinja-Vegard.

Tomatsalat: Grovkutt tomatene, finhakk rødløken, urtene og bland godt. Smak til tomatsalaten med sitron, olivenolje, salt og pepper.

Hummersaus: Kok opp hummerkraften med fløten. Smak til med salt, kajennepepper og sitron. Skum opp med stavmikser mens du tilsetter kald melk.

Aioli: Visp de romtempererte eggeplommer, finhakket hvitløk, 1 ts salt og sennep godt sammen. Visp så forsiktig inn oljen til du far en majones aktig konsistens. Juster tykkelsen med litt sitronsaft. Smak til.

God middag 🙂

Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Artikkel av Michael Ulriksen

Michael Ulriksen

4 barns pappa som i en hektisk hverdag med familie og jobb prøver å finne små smutthull til hobbyene mine. Ansvarlig redaktør for Næring i Nord - et nordnorsk næringsmagasin som totaldistribueres til alle bedrifter i våre tre nordligste fylker.

23 posts