Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Skriv ut

Publisert i:

På tur i Finnmark

Finnmark er det største av Norges fylker, men har det laveste folketallet – noe som gir god plass og store muligheter for friluftsliv.

© by Randulf Valle

Etter åtte år bosatt i Hammerfest har Randulf Valle kommet med bok om Friluftsliv i Finnmark. Vi ba ham liste opp de ti største turopplevelsene han har hatt under arbeidet med boka.

Naturen i Finnmark er langt mer variert enn man ofte får inntrykk av. Vidda dekker store deler av indre strøk, men her finnes også majestetiske furuskoger, blå isbreer, flotte fuglefjell, frodig kystlandskap og alpine fjell som stuper rett i sjøen.

Mine egne turopplevelser utgjør hoveddelen av teksten, men stadige sideblikk på natur og historie gjør forhåpentligvis at du vet litt mer om Finnmark etter å ha lest boka.

randulf-valle-profilbilde

RANDULF VALLE
randulfvalle.no

Har siden 2004 jobbet som fotograf, eventyrer og skribent på fulltid. Reportasjesjef og senere redaktør i bladet Friluftsliv fra 2004-2013.

Skitur mellom linjehyttene på Varangerhalvøya

Godt inne på Varangerhalvøya står flere åpne hytter og venter på den som kommer rekende til fots eller på ski. De ligger høyt i lendet og snøen ligger lenge utover våren. Det er kanskje den fineste tiden å besøke disse koselige overnattingsstedene. For den historisk interesserte blir overnattingene enda mer interessante. Ta gjerne med deg Hans Kristian Eriksen sine bøker om partisanene som opererte på i Finnmark under andre verdenskrig. Selv de lite overtroiske vil nok føle nakkehårene reise seg om de leser disse bøkene alene en mørk natt på Bjørnskardhytta. Det gjorde i alle fall jeg…

Jakten på villmarkslaksen

Laksefiske er for mange synonymt med køfiske i elver som renner langs trafikkerte veier. I Finnmark er det slett ikke sant. I løpet av årene jeg har bodd her har jakten på laks – lengst mulig unna vei – blitt noe av en besettelse. For min del er kombinasjonen av ukeslang villmarkstur i telt og fluefiske etter laks noe av det ypperste fylket kan tilby.

Å svømme med lomvi ved Hornøya

Hornøya er en destinasjon i verdensklasse når det gjelder fugletitting. Men den aller største opplevelsen får du under vann. Lomvien som, når sant skal sies, er ganske klønete over vann, er langt mer grasiøs under overflaten. Wild Varanger arrengerer turer og leier ut tørrdrakt. Sjekk www.wildvarnager.com for informasjon

Havsulene på Gjesværstappan

Havsula er min favorittfugl. I Finnmark er det større kolonier på Syltefjordstauran og Gjesværstappan. For noen år siden, før det ble forbudt å gå i land i kolonien, hadde jeg gleden av å tilbringe en hel aprildag ytterst i havgapet på Gjesværstappan. Havsulene var mitt eneste selskap, og det var en uforglemmelig dag.

Mørketid i Pasvik

Når vinteren kommer gjør jeg som reinen: Setter kursen mot indre strøk. Pasvik ligger ganske mye lenger sør enn Hammerfest og dessuten er været på førjulsvinteren langt mer stabilt i furuskogene enn på kysten. Selv om sola er under horisonten er det fort 5-6 timer med greit dagslys og er det fullmåne og klarvær kan du være ute hele natta. Av og til flammer nordlyset opp, og mens man venter på det kan man slappe av i badstua etter dagens skitur. Dette er ypperlig familieferie – også med barn i ettårsalderen.

Sommerlig ørretfiske på kysten

De fleste tenker automatisk på vidda når Finnmark og ørretfiske nevnes i samme setning. Men faktum er at fisket kan være minst like godt langs kysten. Her deler ryper og sjøfugl samme luftrom og du kan fiske småsei og storørret på samme tur. Dessuten er det mye mindre mygg enn på vidda.

Toppturer i Loppa

Helt vest mot grensa til Troms ligger et topptureldorado. Fjellene reiser seg over 1000 meter rett ut av fjorden og mulighetene for skikjøring er enorme. Nuvsvåg er et fantastisk utgangspunkt. Er du ekstra eventyrlysten legger du kanskje ut på Finnmarks Haute Route: Den går over tre breer og er innom fire småbygder på veien. Gjennomfører du hele turen i ett, er du nok fort med i en mer eksklusiv «klubb» enn de som har krysset innlandsisen på Grønland – om det skulle bety noe for deg…

Breturer på Seiland

På øya Seiland ligger Norges nordligste bre, men om det er én eller to breer på øya er mer usikkert. Både Seilandsjøkelen og Nordmannsjøkelen smelter nemlig svært fort, og det er usikkert hvor mye lenger sistnevnte faktisk rettferdiggjør brestatusen. Uansett er det fantastisk å vandre rundt i høyden på Seiland en sommerdag. Husk solkrem om du velger å sove under åpen himmel i midnattssola.

Turmulighetene i nærmiljøet

En fantastisk ting med å bo på Prærien i Hammerfest er at jeg bare trenger å gå forbi huset til naboen, så er jeg ute på tur. Jeg har lenge hatt tanker om en fleredagers overnattingstur på Kvaløya, men foreløpig har det blitt med dagsturer og enkeltovernattinger. Uansett er det luksus å kunne gå på tur i fjellterreng rett fra egen dørstokk.

Fakta: Friluftsliv i Finnmark

Friluftsliv-i-finnmark_omslag-1500
Bokomslag «Friluftsliv i Finnmark

Praktbok på 304 sider
Utgitt på Cappelen damm
Pris: 399,-

I boka er fylket delt inn i 11 geografiske regioner som hver får en seksjon i boka. Mine egne turopplevelser utgjør hoveddelen av teksten, men stadige sideblikk på natur og historie gjør forhåpentligvis at du vet litt mer om Finnmark etter å ha lest boka. Hver seksjon avsluttes med en faktadel på 2–6 sider med kart, konkrete turtips og praktisk informasjon. Tanken er at dette skal gi et startpunkt for planleggingen av din egen finnmarkstur, mer enn at det skal være en oppskrift på å kopiere mine eventyr.

Boka kan bestilles fra forfatteren eller kjøpes i bokhandelen.
Nettside: www.randulfvalle.no
Facebook: https://www.facebook.com/naturformidling/

Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Artikkel av Magasinet Nordfra

Magasinet Nordfra

Magasinet Nordfra er et nordnorsk nettmagasin som jobber for å fremme bedrifter og opplevelser i nord. Vi produserer og publiserer artikler med hovedvekt på natur, kultur, folk og næringsliv.

29 posts