Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Skriv ut

Publisert i:

Hvordan ta gode nordlysbilder

***

© by Michael Ulriksen

Å formidle den storslåtte opplevelsen av vinterens mytefulle flammehimmel kan være en krevende øvelse.

Nord-Norge er kjent for sitt fabelaktige nordlys, og opplever en voldsom pågang fra mennesker over hele verden som ønsker å oppleve det unike naturfenomenet. Etterspørselen av Nordlysopplevelser er blitt så enorme at reiselivet i Tromsø nå har flere hotelldøgn om vinteren enn om sommeren.

Lyset som bølger over den nordnorske vinterhimmelen er som et levende maleri. Fenomenet oppstår når energirike partikler slynges fra Solen mot Jorden og kolliderer med atmosfæregassen, mellom 80-500 kilometer over jordoverflaten. Gassen tilføres energi, som sendes ut igjen i form av lys. Fargespillet som oppstår kan knapt forklares med ord.

Å se opp på det unike spillet av lys og farge må bare oppleves.

Foto: Gaute Bruvik_www.nordnorge.com_Karlsoey

Myteomspunnet

Nordlys har vært observert gjennom årtusener og er blitt beskrevet i bl.a. oldtidens skrifter fra land som Kina, Egypt, Hellas og Romeriket. Det finnes mange fantastiske fortellinger om nordlyset og fantasifulle årsaksforklaringer. I de nordiske landene, som ligger i eller nær nordlyssonen, har nordlys vært en mystisk, uforklarlig og innimellom skremmende del av hverdagen og en finner beskrivelser av nordlyset i nordiske sagaer og folkesagn.

Hos mange folkeslag har nordlyset skapt myter og overtro. For det meste har nordlyset gitt anledning til frykt for det overnaturlige eller det som ble framlagt som varsel om ulykker og død. Men det var også i de nordiske landene, at den moderne nordlysforskning vokste opp og ble en vesentlig del av nytidens romforskning.

Gudestatus

Ikke alle forestillinger om nordlyset var like uhyggelige. Ifølge fortellingene blant Ottawa-indianerne i Canada skapte guden Nanahboozko verdenen og menneskene og ga dem lærdom og erfaringer. Senere flyttet han lengre mot nord, men lovte før han reiste, at han alltid ville følge med i livene deres og passe godt på dem.

Som tegn på dette, ville han tenne kraftige flammer fra tid til annen, og gjenskinnet på himmelen skulle bli synlig for menneskene. Så for disse indianere var nordlyset tegn på at Nanahboozko, deres gud og skaper, passet godt på sine barn og alltid hadde dem i tankene.

Foto: Øystein-Lunde-Ingvaldsen_www.nordnorge.com_Boe
Foto: Øystein-Lunde-Ingvaldsen_www.nordnorge.com_Boe

Nordlys over Narvik. Foto: Michael Ulriksen

Fang nordlyset med kameraet

Før du drar ut på nordlysjakt kan det være greit å gjøre noen små forberedelser. I tillegg til riktig utstyr, er det en fordel å ha sjekket vær- og nordlysvarsel. Da har du større forutsetninger for å være på rett plass til rett tid når nordlyset bølger seg over himmelen.

Skjermdump-Norway-Lights-app-fra-VisitNorway
Skjermdump-Nordlys-app-fra-VisitNorway
 • Sjekk værmeldingen.

  At det er skyfritt er en forutsetning for å se nordlyset. Sjekk yr.no og let gjerne på flere plasser rundt ditt nærområde. Er det meldt skyer ved kysten, kan det likevel være klarvær i fjellheimen. Skulle det klaffe med skyfrie værmeldinger og fullmåneskinn har man de beste forutsetninger for gode bilder.

 • Sjekk nordlysvarselet.

  Foto: Shigeru Ohki_www.nordnorge.com
  Foto: Shigeru Ohki_www.nordnorge.com

  I dag finnes det flere gode nettsider som melder forventet nordlysaktivitet i nær fremtid. De mest avanserte sidene beskriver både forventet mengde nordlys, forventet intensitet og ikke minst hvor langt sør det vil kunne være synlig.

 • Ta med kamerastativ, kamera og objektiv.

  Det er nesten umulig å ta nordlysbilder uten stativ på grunn av den lange lukkertiden som ofte brukes. Husk å ha nok strøm på kamerabatteriet. For best resultat bør du ha et kamera hvor du har mulighet til å endre innstillingene manuelt, og hvor du kan bruke et lyssterkt vidvinkelobjektiv (brennvidde på cirka 30 mm eller mindre).

 • Ta med varme klær.

  Nordlyssafari er definitivt en aktivitet for den kalde årstiden. Ikke la hutring og frysing ødelegge en magisk nordlysnatt. Ved siden av varme klær er det like viktig å ha varme sko. Gode hansker for å varme fingrene mellom all fotograferingen er også lurt.

 • Dra til et sted med lite lysforurensing.

  Lys fra by- og tettsteder gjør det vanskelig å se nordlys. Det er derfor lurt å dra vekk fra bebyggelse og kunstige lys, og du skal ikke langt fra bebyggelse før forholdene blir bedre. De beste nordlysbildene har ofte vakre naturomgivelser, så det kan være lurt å finne et mørkt sted med vakker utsikt.

 • Prøv deg fram med innstillingene.

  Alle nordlys er forskjellige, og fotoforholdene er ulike fra sted til sted. Derfor krever nordlysfotografering tålmodighet og eksperimentering. Dermed må du stille kameraet ditt på M = manuell og endre disse ulike innstillingene:

Camera settings
Blenderåpning: Denne oppgis som f/*. For eksempel f/5.6. Jo lavere tallet er, jo mer lys slippes inn i kameraet. Siden det er mørkt ute, bør du ha så lavt tall etter f/ som mulig.

Lukkertid: Når du tar et bilde, gjenspeiles virkeligheten på en bildebrikke i en gitt tid. Dersom du har kort lukkertid på1/60 sekund slippes lite lys inn. Ved nordlysfotografering behøver du lang lukkertid, fra cirka 5-30 sekunder avhengig av de andre innstillingene og styrken på nordlyset.

Det er også lurt å aktivere selvutløser, slik at kameraet starter eksponeringen et par sekunder etter at du har trykket på utløserknappen. Dette hindrer skaking i kameraet som følge av din berøring. Man kan også ha fjernutløsere, enten trådløse eller modeller som er festet i kameraet med ledning.

Fokus: Et godt tips er å stille inn på autofokus for så å fokusere på det lyspunktet som er lengst unna. (Gjerne flere kilometer). Når dette fokuspunktet er funnet stiller du fokusen til manuell, slik at dette fokuset beholdes.

Ønsker man fokus på ting i forgrunnen, stilles fokus mot dette.

ISO: ISO-verdien er lysfølsomheten til bildesensoren. Ofte krever nordlysfotografering høye ISO-verdier for å lyse opp bildet.

Fallgruven er at ISO-verdier over 800 blir kornete, men det er bedre å få et kornete nordlysbilde enn et glatt bilde av ingenting.

Bildestabilisatoren: Når du benytter kamerastativ, bør du skru av bildestabilisatoren. Årsaken er at bildestabilisatoren ironisk nok kan forårsake forstyrrelse når den er aktivert på stativ.

Råformat: Dersom du kan, bør du ta bildene i RAW-format. Da har du store fordeler når du skal etterbehandle bildet.

Da er det bare å pakke dunjakka, varm drikke og ta med kameraet på tur. Lykke til.

Author's image
Michael Ulriksen

Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Artikkel av Michael Ulriksen

Michael Ulriksen

4 barns pappa som i en hektisk hverdag med familie og jobb prøver å finne små smutthull til hobbyene mine. Ansvarlig redaktør for Næring i Nord - et nordnorsk næringsmagasin som totaldistribueres til alle bedrifter i våre tre nordligste fylker.

23 posts