Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Skriv ut

Publisert i:

Landskapet i nord

Den vidstrakte øyverdenen, de store fjordene, den endeløse vidda og de fjerne grensefjellene; landskapet i Nord-Norge er uendelig variert, urørt, storslagent, skremmende og vakkert.

© by Terje Rakke / Nordic Life / www.visithelgeland.com / Rødøy

Ytterst mot vest ligger øyene. Noen er bare synlig ved fjære sjø, andre når over tusen meter. På Helgeland myldrer småøyene i titusenvis milevis fra land, de fleste flate, men noen reiser seg i merkelige fjellformasjoner. I Lofoten, Vesterålen og Troms ligger de store øyene som bitte små kontinenter med fjell, skog og jordbruksland, kranset av skjærgård. Nesten over alt bor det folk, på holmer, i lune viker og i fiskevær.

Tekst: Knut Hansvold, NordNorsk Reiseliv

Øyene i Finnmark har bratte, skogløse sider med flate, treløse vidder med vann og moltemyrer på toppen. Nord og øst i Finnmark står havet rett på kysten, uten noen beskyttende skjærgård, med lagvise steinsorter oppover bratte skrenter, skulpturelle klipper, steinfjære og sandstrender. Innimellom finnes det beskyttede havner hvor menneskene har klort seg fast i kompakte fiskevær.


Foto: Bård Løken_www.nordnorge.com_Måsøy

 

Fjorder

Fjordene og sundene skjærer dypt inn i landskapet i Nord-Norge. Beskyttet av fjellene vokser imidlertid skogen frodig; edelløvskog og sjeldne orkideer på varme steder på Helgeland, bjørk, rogn og furu lenger nord. Siden det er lunt, er det også her de fleste nordlendingene bor, så langs fjordene ligger gårder, åkrer og beitemarker.

Fjordene og sundene skjærer dypt inn i landskapet i Nord-Norge. Foto: Northernnorway.com
Fjordene og sundene skjærer dypt inn i landskapet i Nord-Norge. Foto: Bård Løken / www.nordnorge.com / Harstad

Fjell

De svartfiolette, eldgamle sagtakkene i Lofoten, de skulpturelle formasjonene på Helgeland, Lyngalpenes kvasse villskap, gaissene som hever seg pyramideformet over vidda i nord; fjellene danner ryggraden og former horisonten i Nord-Norge. Høye fjell i nedbørrike området har gjerne mange isbreer, de største er Svartisen og Øksfjordjøkelen. Kystfjellene er snørike om vinteren, men om sommeren blir de grønne beiter for reinen.


Foto: Ernst Furuhatt_www.nordnorge.com_Bodø

 

Langstrakte vidder

Småkuperte vidder med myrer, innsjøer og elver, kledd med lav, lyng og småbjørk; Finnmarksvidda dekker mye av Finnmark. På Varangerhalvøya finner vi såkalte palser, hauger med permafrost, mens det vokser furu i lave dalsøkk. Vidder, høye, runde fjellformasjoner, innsjøer og dalganger danner grensa mot Finland og Sverige hele veien sørover. Dette er vinterbeitene for reinen, og det bor kun få mennesker her.

Det er ikke mye som tar av for vinden når det blåser opp på langstrakte vidder. Foto: Bjørn Klauer_www.nordnorge.com
Det er ikke mye som tar av for vinden når det blåser opp på vidda. Foto: Bjørn Klauer_www.nordnorge.com_Bardu

Høyarktiske øyer

Svalbard, midtveis mellom Nord-Norge og Nordpolen, er et øyrike av store isbreer, pyramideformede fjell med den lagvise geologien lesbar, fjorder og store og små øyer. Bare i lune daler vokser blomsterplantene noen centimeter opp fra grusen, ellers er landskapet nakent.

På Svalbard finner du bergarter som stammer helt tilbake til jordens oldtid.

Hundesledetur på Svalbard. Foto: Bjørn Klauer- www.nordnorge.com
Hundesledetur på Svalbard. Foto: Bjørn Klauer- www.nordnorge.com_Svalbard

Landskapet i nord

Landskapet i Nord-Norge er uendelig variert, urørt, storslagent, skremmende og vakkert, og du vil garantert sitte igjen med opplevelser du ikke finner andre steder i verden. Opplev Nord-Norge. Det anbefales.

 

I samarbeid med NordNorsk Reiseliv

Artikkelen er laget i samarbeid med NordNorsk Reiseliv AS.

NordNorsk Reiseliv har ansvaret for markedsføring og profilering av Nord-Norge som reisemål. Selskapet ble etablert i 2010 og har kontor i Bodø, Tromsø og Alta.

Se også www.nordnorge.com som er Nord-Norges offisielle reiseportal.

NORDNORSK REISELIV-BRAND-LOGO-COLOR-BLEED web v2

Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Artikkel av Magasinet Nordfra

Magasinet Nordfra

Magasinet Nordfra er et nordnorsk nettmagasin som jobber for å fremme bedrifter og opplevelser i nord. Vi produserer og publiserer artikler med hovedvekt på natur, kultur, folk og næringsliv.

29 posts