Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Skriv ut

Publisert i:

Langt unna OL i Sør-Korea finner du en idrettsglede på OL-nivå

Nordfra besøker skøyteisen under Lyngsalpan

© by Lars Åke Andersen

Sola skinner på spisse fjell bak oss når Bertil Grødahl (61) gir fart på skøytene på Lyngen Ispark i Sør-Lenangen i lag med Leif Harbitz (65). Bak han ligger timevis av arbeid for å gi isglede til store og små.

– Jeg kjenner igjen den samme gleden jeg hadde som barn, sier Bertil Grødahl og ser utover isparken han har lagt ned mye arbeid for å få til. Her er en rund bane på 180 meter til å gå lengdeløp, pluss et område til ishockey i midten.

På andre siden av jorda pågår nå OL i Sør-Korea og alles øyne ser profesjonelle atleter kjemper om edle medaljer. I Sør-Lenangen har ildsjel Bertil Grødahl spent på seg skøytene og er klar til å gå noen runder i stille natur.

– Da jeg flytta fra Tromsø og ut hit til Sør-Lenangen og skulle bo her permanent, tenke jeg over hva man skulle gjøre. Jeg er vokst opp med naturisbane i Tromsø og det ble naturlig at det ble å lage til en liten ispark.

Ønsker flere

Det måtte på plass en del utstyr, 2-300 000 kroner kostet det å få opp bane, med lys og fasiliteter. Pengene ble ordnet fra private firma, banker og skøyteforbundet. Det er tre års tid siden Grødahl begynte å jobbe med banen. I 2016 åpnet banen beliggende under de høyreiste Lyngsalpene. Etter et prøveår i nabobygda Lenangsøra var banen tilbake igjen og ble åpnet igjen før jul.

Det er jo ikke noe moderne anlegg, men et lite isanlegg som mange bygder burde hatt i dag.

Jeg sitter som anleggsleder i skøytekretsen og det er et ønske at det legges slike baner rundt om. En slik isbane kan én person greie å håndtere, med litt dugnadsvilje kan flere få til noe slikt.

Grødahl går aktivt på skøyter som veteran med gull i nordnorske mesterskap og deltakelse i NM for veteraner i medaljeskapet. Han forteller at selv om banen er liten er den helt ideell og artig å trene på. Skolen har også hatt konkurranser for barna på den. I tillegg til lengdeløpsbane er det en liten ishockeybane på midten der to lag kan spille mot hverandre.

Barna i Ytre Lyngen er glad for isbanen. Loke Gulbrandsen Solvang (8 år), Mia Kristine Antonsen Årland (7 år) og Dina Johanne Antonsen Årland (9 år).

Gratis utlån

Det blir flere og flere som bruker banen, og med endrede vintre med mindre snø mener Bertil at det kommer til å bli mer behov for slike baner. Et lager med litt utstyr til gratis utlån samt beliggenhet rett ved skolen gjør at mange får oppleve skøytegleden på isen.

– Jeg kjenner igjen den samme gleden jeg hadde som barn, og har også glede av å se barna holde på. Bertil blir godt kjent med ungene som kaller han på fornavn når de kommer for å låne skøyter.

– Det varmer mitt hjerte, forteller Grødahl som trekker fram at også alle som ønsker å trene seriøs lengdeløpstrening er velkomne. Allerede har ett talent i området fått et seriøst treningsprogram.

– Den sosiale utjevninga vi ser at gratis bane og utleie bidrar til, er vi veldig glade for.  Folkehelseperspektivet er viktig, og dette får barna bort fra tv og andre skjermer, sier Bertil. Som har jobbet med transport og turisme i alle år, men har avvikla dette og ser seg nå om etter andre gjøremål der han kan bidra.

Alf Harbitz og Bertil Grødahl (til venstre).

Ismaskin

Det er Jægervatnet IL som er idrettslaget bak Grødahl. Han er selv stort sett hver dag innom isen, enten for å trene eller for å inspisere isen og koste snø. En gammel ismaskin fra Skjervøy har han klart å ordne, og også en ishøvel fra Sverige, så banen blir godt preparert.

Folk skjønner ikke helt hvor stor innsats den fyren har gjort, kall han en aktivitetsinnovatør.

Banen var altså i nabobygda Lenangsøra i fjor. Journalisten prøver seg på en spøk om at det måtte ha vært vanskelig å få flytta isen over. Inn i klubbhuset kommer Leif Harbitz (65 år), en annen skøyteveteran som reiser verden rundt og konkurrerer.

– Folk skjønner ikke helt hvor stor innsats den fyren har gjort, kall han en aktivitetsinnovatør. Banen gir veldig god trening med trøkk i de krappe svingene, forteller Harbitz som først begynte med skøyter da han hadde passert 50. Nå går han VM og andre mesterskap verden rundt.

Harbitz og Grødahl har faktisk gått en hel 10000 meter på banen i Lenangen, det ble over 60 runder.

Bertil Grødahl viser fram ishockey-ferdighetene.

Alder ingen hindring

– Alder er ingen hindring når det gjelder skøyter. Er man litt sprek og motivert så raser man ned i tid med litt trening, uansett hvor gammel man er når man begynner, sier Harbitz.

Beliggenheta er fantastisk

Vi må snakke litt om plasseringa av banen også. Denne søndagen streifer februarsola over Stetinden som ligger rett over banen. Lyngsalpan er kulisser rundt, fjord og annen natur det samme.

– Beliggenheta er fantastisk, sier Grødahl. Som forteller at han fikk barn med ei fra Lyngen og begynte å reise utover på 70-tallet. Da la han ikke så merke til fjell og landskap. Men siden våknet interessen for naturen, og sommer som vinter er det toppturer i fjellene i tillegg til skøyteløpinga.

Grødahl mener at den ekstremt gode følelsen man får av å være i naturelementene her er unik. Men natur er ikke nok, folk som skal bosette seg et sted ser i dag etter hvilke tilbud som finnes.

– Kommunen har nok en elendig forståelse av betydninga dette har, mener islegger Grødahl.

På vei hjem dukker det opp flere barn og voksne på isen. De forteller at banen er i flittig bruk. I friminutter på skolen og i helgene.

– Vi koser oss. Det er artig både å gå på skøyter og å falle, sier Loke Gulbrandsen Solvang (8 år), Mia Kristine Antonsen Årland (7 år) og Dina Johanne Antonsen Årland (9 år).

Alf Harbitz og Bertil Grødahl (til venstre) er treningskamerater på skøyteisen.

Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Artikkel av Lars Åke Andersen

Lars Åke Andersen

Jeg er en profesjonell fotograf i Tromsø, som har hatt foto og journalistikk som yrke i over 15 år. Tidligere jobbet jeg mange år som fotojournalist i Nordlys og iTromsø.. De siste årene har jeg hatt oppdrag for diverse publikasjoner og institusjoner. Nå er jeg faglig leder i magasinet Nordfra.

15 posts