Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Publisert i:

Måneformørkelse i nord skapte folkevandring

Måneformørkelsen sett fra Tromsø

© by Lars Åke Andersen

Bare for noen dager siden snudde vi oss mot sør og ønska sola velkommen tilbake. I dag snudde vi oss mot nord for å se måneformørkelse og supermåne på en og samme dag.

Tekst og foto: Lars Åke Andersen

Naturfenomener kommer og går, og vi er velsigna med både vakre landskap og pene himmelskuer i vårt nordlige hjørne av verden. Denne onsdagen i slutten av januar fikk mange også overvære noe som ikke skal ha skjedd siden den amerikanske borgerkrigen var over.

Månen var superstor og opplevde i tillegg en formørkelse.

Første siden 1866

Måneformørkelser har vi hatt sju av siden år 1900. I tillegg hadde vi i dag en supermåneformørkelse, som er en måne som er litt nærmere jorda enn vanlig siden banen den går i er elipseformet. Den ser derfor litt større ut, og en formørkelse med en supermåne har altså ikke skjedd siden 1866.

Undertegnede var egentlig på vei hjemover, da radioen minnet om formørkelsen. En så lett tilgjengelig himmelhendelse nesten rett utenfor stuedøra var for god til å forbigås i mørket. Etter å ha rasket med litt ekstra fotoutstyr bærer det til den nordlige delen av Tromsøya. Ved en utkjøring har folk stimlet opp, klokka er 14:18 og nå skal månen begynne å synes.

Men fjellformasjoner og litt skodde i horisonten gjør at man må vente. Det er kaldt i været. Folk fikler med mobilene og ser direktesendinger. Ingenting observert ute på Vannøya eller i Olderdalen. Klokka går mot 15 og ingenting vises. På radioen sier reporteren smådesperat at «Her vi står ser vi absolutt ingenting». Jeg møter et par fotografkolleger og vi prater litt om kamera.

Mange var møtt opp for å se på fenomenet nord i Tromsø, som fotografene Geir Bye og Stig Brøndbo (til venstre).

Minutt for minutt

Men så, 15:11 stiger en skarp liten skalk fram over fjellene i nord. Det blir stille, folk fikler med mobiler og fotografiapparater. Gradvis trer månen mer og mer ut av formørkelsen den har vært i. En formørkelse får man når sola, jorda og månen står på linje, og jorda i midten skygger for sola slik at månen i en periode havner i mørket.

På radioen hos NRK har stemninga nå tatt seg opp og de er inne med supermånen minutt for minutt, og professor Steinar Thorvaldsen kan fortelle begeistret om månen som trådte fram som en appelsinbåtskalk og om estetikken rundt den blå himmelen og rødlige månen, og at dette blir han å huske hele livet.

Selv er jeg nå stivfrossen. Småsko og dongeribukse er ikke ment for månejakt, men en opplevelse var det.

Da månen til slutt viste seg, var det opp med mobiltelefonene og kameraene.

Fakta om måneformørkelsen.

Onsdag 31. januar passerer månen inn i skyggen fra Jorda og gir oss den første av to totale måneformørkelser i 2018. Her til lands må man befinne seg i det høye nord for å ha mulighet til å oppleve den totale fasen.

En måneformørkelse oppstår når sola, jorda og månen er på linje i verdensrommet og månen ligger helt eller delvis i skyggen fra Jorda. Hvis hele månen befinner seg i helskyggen, får vi en total måneformørkelse. Forrige gang vi kunne oppleve en total måneformørkelse i Norge var 28. september 2015. Begivenheten inntraff seint på natta og kunne observeres like godt sør i Norge som i nord.

Formørkelsen i januar, kommer på dagtid og starter lenge før månen har stått opp her til lands. Jo lenger nord du befinner deg, desto mer av forløpet får du med deg.

Måneformørkelser observeres enkelt med det blotte øye, men ta gjerne i bruk en prismekikkert om du har.

Kilde: www.himmelkalenderen.com

Måneformørkelse 31. januar 2018

Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Artikkel av Lars Åke Andersen

Lars Åke Andersen

Jeg er en profesjonell fotograf i Tromsø, som har hatt foto og journalistikk som yrke i over 15 år. Tidligere jobbet jeg mange år som fotojournalist i Nordlys og iTromsø.. De siste årene har jeg hatt oppdrag for diverse publikasjoner og institusjoner. Nå er jeg faglig leder i magasinet Nordfra.

15 posts