Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Skriv ut

Midnattsol og kysthistorie

© by Kenneth Didriksen

Tenk deg når midnattsola skinner inn vinduet her, det er latter i lokalet og folk hygger seg sammen, med god mat og god vin. For meg føles det magisk, sier Eva Ann Andersen ved Støtt Brygge.

Det er den følelsen vi jobber hver dag for å oppnå. Det handler om å skape arenaer der folk trives, sier reiselivsgründer Eva Andersen. Eva har flyttet fra storbyliv i Oslo og hjem til Meløy for å videreføre Sørensen-familiens trofaste innsats for å skape aktivitet og holde i gang hjulene i det lille ærverdige fiskeværet Støtt i Meløy.

Det er fem år siden hun bestemte seg og flyttet hjem til Støtt, etter mange år med storbyliv i hovedstaden. Utfartstrangen og ønsket om å oppleve verden utenfor gjorde at hun forlot Helgeland i ungdomsårene. 19 år gammel reiste hun sørover for å studere økonomi i Oslo.

Men røttene i Nordland har alltid vært sterke, og ønsket om å skape noe for seg selv og kommende generasjoner trakk henne tilbake til Helgelandskysten og familiens handelssted – der hun nå har lagt masse tid og energi i å bygge opp det som er blitt et av helgelandskystens flotteste turiststeder, med restaurant, museum og overnattingsplasser – Støtt Brygge.

Generasjonsskifte

– Jeg hadde veldig fine år i Oslo. Trivdes godt, hadde mange gode venner og god jobb. Men jeg kom til et punkt hvor jeg måtte ta et valg. Mine foreldre her på Støtt begynte å bli gamle og trengte hjelp, og det ble etter hvert naturlig å tenke på et generasjonsskifte, forteller Eva. Hun sto overfor et veivalg i livet, og hun bestemte seg for å gi Støtt-livet en sjans. Hun visste at det ville medføre masse jobb, en helt annen hverdag og at flyttingen ville bli en stor omveltning i både hennes og barnas liv.

– Men jeg tenkte at det er bedre å prøve og feile, enn å ikke prøve i det hele tatt. Hadde jeg ikke prøvd, så ville jeg angret senere, sier hun.

Etter å ha bodd noen år i Oslo, men lengselen tilbake til Nord-Norge etterhvert for stor for Eva. Foto: Kenneth Didriksen
Etter å ha bodd noen år i Oslo, men lengselen tilbake til Nord-Norge etterhvert for stor for Eva. Foto: Kenneth Didriksen

Lengtet mot nord

Selv om jeg hadde det bra i Oslo, så tør jeg påstå at nesten alle nordlendinger sørpå har et bankende hjerte for Nord-Norge. Sånn var det i hvert fall blant de nordlendingene jeg omgikk meg med der sør. Vi fikk alle en tåre i øyekroken og en lengsel mot nordlandsnaturen når vi så naturbilder fra hjemtraktene på TV, sier Eva.

Og i 2011 var hun plutselig tilbake i barndommens og ungdommens rike. Med den mektige nordlandsnaturen, havet, meløyfjellene og svabergene rundt seg. Og når hun skuet rundt i hennes rike, på en nedslitt og sliten bygningsmasse, innså hun at jobben framover kom til å bli omfattende og krevende.

God backing

Det første året ble brukt til å rydde og ruste opp brygga som huset gammelbutikken på Støtt. Gamle fiskeredskaper, alskens utstyr og historisk materiale fra et levende handelssted og fiskevær var lagret hulter til bulter overalt i brygga, og før jobben med å rehabilitere bygget kunne ta til, måtte alle gamle skatter samles, arkiveres eller stilles ut. Når du nå åpner døra til restaurant «Gammelbutikken», er det nesten som en tidsreise. Når du skal bestille middag eller et glass vin står du ved den flere hundre år gamle disken, og hele lokalet er dekorert med antikviteter og minner fra en forgangen tid.

Støtt3 750
Mye kystkultur i veggene hos Eva på Støtt brygge. Foto: Kenneth Didriksen

Handelsmannens kontor står som det gjorde for over 100 år siden, og i andre etasje i bygget er det blitt et flott museum, med spennende utdrag fra Støtt og Meløys stolte fiskerihistorie. Her er det også etablert konferanserom – også dette i en stil som fører oss tilbake til tiden da storbrygga og butikken var sentrum i et levende fiskerisamfunn.

– Heldigvis har jeg hele veien hatt god backing fra familie og folket både her på Støtt og ellers i Meløy. De har stilt opp og vist at de har hatt trua på prosjektet, sier Eva.

Stor jobb

Brygga der restauranten og museet er etablert ble flyttet fra Åsvær på Helgeland til Støtt i 1878, og i denne tiden var det tette bånd, både familiært og økonomisk mellom Støtt og Kjerringøy. Denne historikken blir man også bedre kjent med i museumsdelen, og her kan man også bli kjent med flere stolte fiskerfamilier og historien til pionerer fra Meløy som var med på å utvikle fiskeriene og har skapt historie gjennom sitt virke på havet.

Museumsdelen sto ferdig langt utpå sommersesongen i fjor, så det er først i år vi får markedsført den skikkelig og jobbet den inn som en del av konseptet vårt. Mottakelsen så langt har vært veldig bra.

Mange bygninger

I de litt roligere vintermånedene vi er inne i nå, bruker Eva mye tid på markedsføring og merkebygging, og hun er sterkt engasjert i å knytte bånd mellom reiselivsaktører og å bygge samarbeidsarenaer for næringsutvikling i regionen.

– Det er viktig å knytte til seg flinke folk. Både når det gjelder den daglige driften og når man skal gå sammen for å styrke vår region som reiselivsdestinasjon, sier Eva. Utenom de varmeste sommermånedene er det viktig å nå ut til bedriftsmarkedet, som er svært viktige kunder, spesielt i vår- og høstmånedene.

Støtt2 1400

Kysthistorie

Eva håper mange legger turen innom Støtt brygge når de velger seg nordlandsferie, og enten seiler eller reiser på kysten. Hun gleder seg til en ny høysesong, og lover gjestene førsteklasses mat, god vin, og et lærerikt møte med historien til fiskerikommunen Meløy.

Handelsstedene langs kysten hadde lenge en svært sentral rolle, og på naturperlen Støtt – midt i hovedleia – er historien blitt gjort tilgjengelig for alle som kommer innom.

– Vi håper å befeste vår posisjon som et sentralt sted å besøke på nordlandskysten. Det vi er avhengig av er fornøyde gjester, og der har vi heldigvis hatt full score så langt, smiler Eva.

Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Artikkel av Kenneth Didriksen

Kenneth Didriksen

39 år ung, fembarnsfar. Har jobbet som journalist i 17 år, først i Meløyavisa og Bladet Vesterålen. Sist som journalist og bilagsredaktør i Avisa Nordland. For tiden frilansjournalist, bosatt i Rødøy på Helgeland.

13 posts