Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Skriv ut

Publisert i:

Nord i villmarka

Nordkalotten byr på noen av Europas siste, store, urørte villmarksområder.

© by Jan Eilert Pedersen

Overvintring i Anárjohkas snødekte skoger, elvepadling over Kola-halvøya, fotojakt på den russiske bjørnen og studier av trolltiuren i Pasvik. De storslåtte naturopplevelsene Jan-Eilert fikk oppleve under sitt villmarksprosjekt, ”Nord i villmarka” ble etterhvert mange.

I 2001 tok Jan-Eilert med seg kjæresten og sykepleierutdannelsen og flyttet til Kirkenes. Han ville bruke tid i villmarka, og flere ting gjorde at valget falt på Nordkalotten. Blant annet økonomien.

Om jeg har 50.000 kroner, hvor kan jeg leve villmarkslivet lengst for de pengene? Det var jo mange som dro til Canada og Alaska på denne tida. Det fristet så klart for meg også, men jeg følte jeg hadde mye jeg måtte se her hjemme først.

Å stirre inn i flammene på bålet gjør at du forsvinner inn i din egen lille verden, og gir ro i hele kroppen. Foto: Jan Eilert Pedersen.
 Seks år på tur på Nordkalotten ga rom for mange opplevelser og refleksjoner. Foto: Jan Eilert Pedersen.

Villmark

I seks år brukte jeg all min tid og energi på å dra på tur i nordområdene. Jeg kunne jobbe fire-fem nattevakter som sykepleier, så kunne jeg reise på fjellet ei uke eller to. Etterpå fulgte fire-fem nye netter på jobb, og så kanskje et par uker på tur igjen.

Jeg drømte om de store sammenhengene ødemarker, der skogen hang sammen med fjella. Jeg drømte om øde, skogkledde elvedaler og områder fulle av fisk og vilt. Alt dette fant jeg på Nordkalotten.

Det mest slitsomme var å dra til byen for å gå på arbeid. Ironisk nok. Tidvis gikk jeg rundt som en zoombie. Trøtt etter nattvakter bar det rett til fjells. Der våknet jeg til og fant meg selv igjen.

Hvilke områder jeg hadde lyst til å utforske, endret seg underveis. Først trodde jeg at det kom til å dreie seg om hele Nordkalotten. Jeg hadde en stund planer om å besøke og dokumentere alle ødemarksområder i nord. Men områdene er store, og det hele føltes mer som en tvangstrøye en det var lystbetont.

Møte med bjørn

Bamsebesøk. Foto Jan Eilert Pedersen
Bamsebesøk. Foto Jan Eilert Pedersen

I boka som kom ut for noen år siden valgte jeg å presentere de områdene som fasinerte meg mest gjennom det seksårige villmarksprosjektet. Dette er de største ødemarksområdene på Nordkalotten og Europas siste villmarker. Flere av dem er så innholdsrike og komplette at man kan bruke et helt liv på å utforske bare et av dem.

En skapning som er ugjenkallelig knyttet til villmarka i Øst-Finnmark er bjørnen. Jeg hadde flere bjørneopplevelser i løpet av årene i nord

På Kolahalvøya møtte jeg en bjørn på halvannet år – ikke en unge, men kanskje en konfirmant? Den satt jeg ved siden av og fotograferte i mange timer.

Et annet bjørnemøte var hjemme i Pasvik. Her posterte jeg på ei kjempestor myr – helt rolig i timevis. Jeg visste ikke hva som ville komme. Det kunne jo være at det kom en elg? Men helt plutselig, i det jeg snudde meg mot siden, kom det en bjørn 15 meter bak meg. Det var ei storspove som jaget bjørnen. Den stupte ned og prøvde å hakke bjørnen i bakhodet. Fuglen hadde sikkert reir i nærheten, og var nok lite interessert i å ha bjørnen luskende rundt.

Et unikt område

De åtte, samiske årstidene var bakteppet for villmarksprosjektet som ble samlet mellom to permer.

I ettertid så jeg at jeg i løpet av året forflyttet meg på samme måte som reinen. Vinterstid var jeg desidert mest i skogsområdene i innlandet, og om sommeren tilbragte jeg mest tid ved kysten, på fjellet og på vidda. Det er mer behagelig å være der sommerstid – ikke minst er det mindre mygg.

Å komme tett på livet på vidda, og oppleve de ulike årstidene var mye av inspirasjon til villmarksprosjektet. Foto: Jan-Eilert Pedersen
Å komme tett på livet på vidda, og oppleve de ulike årstidene var mye av inspirasjon til villmarksprosjektet. Foto: Jan-Eilert Pedersen

På Nordkalotten er det nettopp kystområdene og vidda som er særegent og spesielt med de norske områdene. Dette finner du ikke i Sverige eller Finland, og på Kolahalvøya er det militært område ved kysten. Kysten har unike muligheter. Det er også utrolig flott å besøke fuglefjell som ligger over ei mil fra nærmeste veg, og ha muligheten til å fiske både torsk og fjellørret på samme tur. Det er som å gå i Rondane – og så har du fortsatt storhavet rett ved siden av deg.

Du kan lese mer om Jan Eilert og kjøpe boken på hans egen nettside www.villmarkshistorier.no

Nord i villmarka bokomslag

Jan Eilert Pedersen
Jan Eilert Pedersen

Nord i villmarka

I 2009 kom bok «Nord i villmarka» ut. Etter mer enn 1000 feltdøgn i villmarka over hele Nordkalotten i perioden 2001 til 2007.

Jan-Eilert Pedersen er utdannet sykepleier og har både arbeidet både som lønnsmottaker og gjennom eget firma. Som naturformidler har  han i perioder arbeidet profesjonelt opp til 50% størrelse. For tiden arbeides det med en rekke prosjekter med utgangspunkt ved småbruket i Gransherad i Telemark.