Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Publisert i:

Varmet kalde hofter med latinodans

Nordlysfestivalen med sprekt innslag

© by Lars Åke Andersen

Kalde nordnorske hofter fikk varmet seg på latinodans og rytmer i Tromsø. Det verdenskjente dansekompaniet Ballet Hispánico danset i lag med politikere og vanlige folk på rådhuset.

Tekst og foto: Lars Åke Andersen

– Kom ned nå, dere som står oppi der. Ned på gulvet her, det skal danses! Direktør Line Fusdal er tydelig i mikrofonen. Det er tid for en folkelig utfordring under Nordlysfestivalen. Politikere og ansatte trekker ut fra kontorene, og byens danseglade borgere har trukket mot fellesarealet i kommunehuset. Det skal danses i det offentlige rom, og det med latinamerikanske rytmer.

Det New York-baserte dansekompaniet Ballet Hispánico ble etablert tilbake i 1970. I helga opptrer danserne med sin ballett i Kulturhuset. Men lysten til å treffe folk ute gjorde at ideen om ideen om å få publikum til å møtes til dans ble skapt. Folk flest i lag med de profesjonelle danserne fra Amerika i rådhus-foajeen i Tromsø, det er smeltedigel det.

Mange tok lunsjen i rådhuset og fikk svingt seg til latinamerikanske rytmer under Nordlysfestivalen.

Kontorstive bein

Instruksjoner blir gitt fra lederen av dansekompaniet Ballet Hispánico. 1-2-3, 1-2-3. Noen trinn må øves inn i lag før latindansene skal settes i gang . Kontorstive bein mykner gradvis opp. Kommunens informasjonssjef kommer og tar noen bilder, og sier at det er slik rådhuset burde brukes. Glade toner gjør det nok vanskelig å jobbe akkurat nå.

Ballet Hispánico er altså et verdensledende dansekompani og opptrer i helga med sin versjon av Carmen. Men på rådhusgulvet danses det mer folkelig, og de profesjonelle strekker hendene ut og byr opp hver sin partner.

Ville få byen til å danse

– Vi har Ballet Hispánico på besøk, og skal ha forestillinger lørdag og søndag. Mens de er her hadde de lyst å gjøre mye, de skal se nordlys og de hadde lyst til å få hele byen til å danse. Da tenkte vi at vi åpner rådhuset og lager en event av det, forteller  Kent-Einar Myreng, markeds- og kommunikasjonsleder i Nordlysfestivalen.

Noen politikere fra høyresiden som svingte seg på rådhusgulvet.

Myreng forteller at danserne i Ballet Hispánico ikke hadde lyst å sitte på hotellrommet, men heller komme i kontakt med folk.

– Det ble jo kjempeartig, alle smilte og danserne var engasjerte. Veldig kult å se så mange i sving, og varaordfører Aarbakke svingte seg med profesjonelle dansere. Det så ut som han koste seg veldig, smiler Myreng.


Små hoftevrikk

Nordlysfestivalen vil vises mer i bybildet, og få publikum engasjert. Selv var Kent Einar ikke hardt med i dansen.

– Men det ble noen små hoftevrikk, sier han.

Leder Eduardo Vilaro med Ela Valls viser fra høyden hvordan det skal gjøres.

Jarle Aarbakke, Tromsøs varaordfører på 75 år, var derimot raskt ute av kontorene da det var tid for latinodans i eget rådhus. Og fikk svinge seg med den profesjonelle danseren Gabrielle Sprauve.

– Det er høyt nivå på dansegruppa, og utrolig artig at de kommer til Tromsø og Nordlysfestivalen. Morsomt at de kommer ut på arbeidsstedet vårt. Jeg satt og forberedte noen møter og skulle skrive en kronikk, men dette var et helt ok avbrekk, sier Aarbakke.


Elsker å dele

Eduardo Vilaro er leder for Ballet Hispánico og styrte dansetimen fra trappa over foajeen.

– Vi danserne og kompaniet elsker å være på scenen, og vi elsker å være ute i samfunnet. Selv om dette ikke er ballett som vi har på scenen til vanlig, elsker vi å dele dansen. Dette er en av de fineste plassene vi har vært, og vi elsker folket her. Det å knytte folk sammen er viktig, smiler Vilaro.

Så er dansetimen i rådhuset over. Svette, varme og danseglade nordlendinger, og noen smilende latinamerikanere, setter kursen for vinterkulda. Nå med oppvarmede hofter.

Varaordfører i Tromsø, Jarle Aarbakke fikk svingt seg med Gabrielle Sprauve fra Ballet Hispánico.

 

Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Artikkel av Lars Åke Andersen

Lars Åke Andersen

Jeg er en profesjonell fotograf i Tromsø, som har hatt foto og journalistikk som yrke i over 15 år. Tidligere jobbet jeg mange år som fotojournalist i Nordlys og iTromsø.. De siste årene har jeg hatt oppdrag for diverse publikasjoner og institusjoner. Nå er jeg faglig leder i magasinet Nordfra.

15 posts