Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Skriv ut

Publisert i:

Mannen, skreien og havet

Kom tett på Lofotfisket sammen med fotograf Rolf M. Aagaard og journalist John-Arne Ø. Gundersen

Fotograf Rolf M. Aagaard og journalisten John-Arne Ø. Gundersen er folkene bak boken «Lofoten», hvor de tar leseren med ut på lofotfisket, på jakt etter skreien. Her skildrer de møtet med fiskerne, havet og den ruvende Lofotveggen. De følger fiskerne i høy sjø både til havs, på kaia og i rorbua.

RAA portrett5
Du kommer tett på portrettene og får ta del i livet til fiskerene både til havs og til lands. Foto: Rolf M. Aagaard
Kort utdrag fra boka

Klokken har passert 12.00 på formiddagen. Jeg er gjennomvåt, og støvlene er fulle av vann. Snøen har lavet ned i et par timer. Brillene er lagt bort, det ble bare tåke.

Nå og da ser jeg skarpt gjennom kameraet. Linseklutene er gjennomtrukne av snø og saltvann. Fingrene er stivfrosne, men pekefingeren fungerer fortsatt på kamerautløseren. Det blir fire-fem skarpe bilder, resten bare ull.

– Ja, Rolf, det var slikt vær du ønsket deg, sier Morten som står bredbeint og bløgger skrei.

RAA fiskegarn
Lofotfisket er det viktigste sesongfisket etter torsk i Norge. Fisket etter skrei, vandrende atlanterhavstorsk, i Lofoten starter i januar og varer til ut i april. Foto: Rolf M. Aagaard

Om Lofotfisket

Lofotfisket er det viktigste sesongfisket etter torsk i Norge. Fisket etter skrei, vandrende atlanterhavstorsk, i Lofoten starter i januar og varer til ut i april. I denne perioden søker fisken inn til kysten for å gyte. Siden vikingtiden har lofotfisket hatt stor betydning for landsdelen, og også for matforsyning og økonomi i landet som helhet. Inntil 1940 var lofotfisket hovedinntektskilden for flertallet av fiskerne i Nord-Norge. Disse fiskerne kombinerte dette som regel med håndverk, jordbruk og annet arbeid.

Foto: Kanstad/Nordlandsmuseets bidlesamling etter fotografene Kanstad
Foto: Kanstad/Nordlandsmuseets bidlesamling etter fotografene Kanstad

I 1933 deltok ca. 32 000 mann i lofotfisket, i 1958 var antallet sunket til 12 000 mann og i 1990 var det nede i rundt 2 000 fiskere. Gytefeltene strekker seg fra Lopphavet til Trøndelag, men de viktigste fiskefeltene ligger på nordsiden av Vestfjorden, fra Lødingen til Røst. Gytende torsk som om vinteren og våren samles i store masser på kystbankene og i visse fjorder på strekningen mellom Haugesund og Sørøya i Finnmark, kalles skrei, og lofotfisket er en del av det årlige skreifisket. Av redskaper brukes nå line, garn, håndsnøre og på enkelte steder snurrevad.

Kilde: Wikipedia

Se artikkelen «Tid for skreimølje»

Se artikkelen «Verdens rikeste torskefiske»

Bildeserie fra boken

Bred erfaring som formidler.

Fotograf Rolf M Aagaard
Fotograf Rolf M Aagaard

Etter å ha arbeidet ett år i avisen Tiden i Arendal og sju år i Fædrelandsvennen i Kristiansand, begynte Rolf M. Aagaard i Aftenposten 1970, der han var A-magasinets faste fotograf i 17 år. Han har et bredt spekter som fotograf, og har betydd mye for kvalitetsstandarden innen norsk pressefotografi. Aagaard har holdt flere utstillinger, og har utgitt Havana, en reise i tid (1997), Duften av Havana (2002) og illustrert boken Snø av Maxence Fermines (2004). Aagaard har også blitt tildelt Narvesen-prisen 1979.

Bli fascinert av Lofotfisket

I boken «Lofoten» kommer du tett på det tradisjonelle lofotfisket. Forfatterne følger fiskerne både til havs, på kaia og i rorbua og du får servert glitrende reportasjer om et fiske i stor forandring. Dette er uten tvil journalistikk på høyt internasjonalt nivå, og absolutt verdt å lese.

RAA Lofoten