Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Skriv ut

Publisert i:

Satser millioner på rognkjeks

På et tidspunkt sto jeg alene med et selskap som hadde 18-19 millioner kroner i kreditorgjeld, null kroner på konto, ingen bankfinansiering, ingen leveringsavtaler. Innovasjon Norge hadde sendt søknaden om støtte i retur, og selskapet var erklært insolvent.

© by Kenneth Didriksen

Slik var ståa for Dan Kristian Larssen (28) og hans selskap Atlantic Lumpus AS i fjor vår. Drømmen om å kunne produsere rensefisk til oppdrettsnæringen gikk nesten i vasken. Aksjonærene i selskapet våget ikke å garantere for millionbeløp og trakk seg ut, og bankene ville ikke være med på å finansiere Dan Kristians planer uten garantier.

Det var en krevende tid med svært lite søvn. Det var ingen vits å dra hjem, for jeg visste at jeg ikke fikk sove uansett, forteller Larssen.

Men mørke utsikter til tross: Den unge gründeren nektet å gi opp, og takket være masse pågangsmot, lange arbeidsdager og klokkertro på eget prosjekt klarte han kort tid senere å dra i land en treårskontrakt med oppdrettsgiganten Marine Harvest til en verdi av 40 millioner kroner, og deretter få tilsagn på det største tilskuddet Innovasjon Norge bød på i Nordland i 2015. De går inn med til sammen 12 millioner kroner i tilskudd til prosjektet.

Den unge gründeren viser stolt frem lokale for produksjon av rognkjeks. Foto: Kenneth Didriksen
Den unge gründeren viser stolt frem lokale for produksjon av rognkjeks. Foto: Kenneth Didriksen

Lykken snur

En annen viktig støttespiller ble eiendomsinvestor Tore Larssen, som ikke hadde mistet trua på Dan Kristian. Gjennom sitt selskap Ziko Holding stilte han garantier, og ble med det hovedaksjonær i selskapet.

Prosessen med refinansiering og tilhørende restrukturering av selskapet var krevende, men det gikk heldigvis bra til slutt, og jeg har fremdeles god dialog med de tidligere aksjonærene, og noen av disse har vi også leveranseavtaler med

Author's image
Dan K. Larssen
Gründer bak Atlantic lumpus

Rognkjeks

Nå er prosjektet kommet så langt at det i disse dager montereres utstyr og tanker for 37 millioner kroner i det 1500 kvadratmeter store næringsbygget Larssen har leid på Sleneset på Helgelandskysten.

Rognkjeks. Foto: Dan K Larssen
Rognkjeks. Foto: Dan K Larssen

Et topp moderne anlegg med resirkulering av sjøvann gjør produksjonen svært energieffektiv – og selskapet bruker svært lite energi på oppvarming av vann sammenliknet med ett ordinært gjennomstrømningsanlegg. Drømmen hans er i ferd med å gå i oppfyllelse.

Stor produksjon

I produksjonslokalene skal snart de første eggene klekkes og tusener av rognkjeks skal produseres. Rognkjeks er en liten fisk som har vist seg å ha god appetitt på lakselus, og det er stor etterspørsel på denne rensefisken blant de mange oppdrettsselskapene på kysten. Både næringen og myndighetene er positive til satsingen på rensefisk, og Dan Kristian satser på en økende produksjon i årene som kommer.

– I år skal vi produsere mellom en halv og én million rognkjeks. I 2017 er planen å øke til halvannen million, og i 2018 til to millioner rognkjeks, sier Larssen.

 

Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Artikkel av Kenneth Didriksen

Kenneth Didriksen

39 år ung, fembarnsfar. Har jobbet som journalist i 17 år, først i Meløyavisa og Bladet Vesterålen. Sist som journalist og bilagsredaktør i Avisa Nordland. For tiden frilansjournalist, bosatt i Rødøy på Helgeland.

13 posts