Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Skriv ut

Publisert i:

Smaken av Lofoten & Vesterålen

© by Michael Ulriksen

Høyt mot nord, omgitt av taggede tinder og ville hav, ligger øyrikene Lofoten og Vesterålen. Hver vinter søker millioner av gyteklar skrei hit for at slekt kan følge slekters gang. Fenomenet har gjennom århundrer gitt grobunn for noen av landets mest tradisjonsrike fiskerier og konserveringsmetoder.

Tekst og foto: Michael Ulriksen

Historien om tørrfisken er nettopp historien om denne storsvømmeren fra Barentshavet som hvert år legger ut på sin kjærlighetsvandring.

Etter å ha levd sitt liv i nordområdenes kalde og rene havmasser, fanges den og henges blodfersk opp på hjell. Her varmes den opp av strålende fra den arktiske vårsolen og tørkes sakte mens den svøpes i Lofotens salte havvinder. Resultatet er en konsentrert og unik smak av villhavet i nord, produsert og foredlet av naturen selv.

Vandreren

Hvert år, når januar går over i februar, skifter havområdene rundt Lofoten og Vesterålen nyanse. Deler av melken og rognen fra den enorme skreigytingen stiger til overflaten og gjør vannskorpen lysere. Etter endt gyting fraktes eggene med Golfstrømmen rundt Lofotodden og videre nordover. Underveis blir eggene til larver, som i den grad de ikke blir mat for annen fisk, fraktes videre opp langs norskekysten mot Barentshavet. Syv år senere er eggene blitt til voksen fisk som hver vinter setter kursen tilbake mot sin fødefjord, hvor den spiller hovedrollen i det eventyrlige lofotfiske.

Lofotfiske

Historien har en tendens til og gjenta seg. I Lofoten og Vesterålen gjentar den seg hver vinter når havområdene utenfor fylles av båter fra hele landet. Tidlig om morgenen, kun med selskap av måker og neglebit har fiskerne gjennom århundrer reist ut i disse havområdene for å høste fra et av de mest fantastiske økosystemer i verden.

Det hele er en nøye balansegang som må følges. Å høste riktig sånn at moder natur får mulighet til gjenvinne sin styrke. Det sagnomsuste Lofotfisket har vært ryggraden til Lofotens eksistens i årtusener, og gjennom tørrfisken har det også spilt en viktig rolle for sjøfarere, matvaner og handelsreisende over hele Europa.

Vikingene og tørrfisken

I fjæresteinene langs kystlinjen, der storhavet møter land, finnes utallige varianter av Lofoten og Vesterålens vakreste og mest betydningsfulle skulpturlandsskap, de mange fiskehjellene.

Tørkingen er den eldste konserveringsmetoden av fisk vi kjenner til, og det var Vikingene som først hengte fisken på hjeller, tørket den og fraktet den ut i Europa. Torsken og tørrfisken ernærte disse barske sjøfarerne, finansierte ekspedisjonene deres og gjorde erobringene mulig. Med tørrfisken ombord kunne de være lenge på havet, og gikk de i land, kunne de selge av lageret sitt.

I dag, mer enn 1000 år etter at den første fisken ble heng på hjell, benyttes nøyaktig den samme metode og fremgangsmåte for konservering av villhavets fiskeskatter.

Sammentreffet

Klimaet er svært avgjørende for å få god tørrfisk. Ideelt bør gradestokken holde seg over nullpunktet, og nedbørsmengden bør verken være for liten eller for stor. Som eneste plass på kloden, finnes denne ultimate kombinasjonen av vær og vind nettopp i Lofoten og Vesterålen.

Desto mer fascinerende er det at det store innsiget av gyteferdig skrei alltid kommer samtidig som frosten er i ferd med å gi slipp, og hvor vind, regn og sol de neste månedene danner perfekte forhold for omgjøring av skrei til tørrfisk.

Smakseventyr

Hard som ved, og årelang holdbarhet til tross. Den tørre utgaven av proteinbomben fra Lofoten og Vesterålen trenger kun og tilsettes vann for og omformes til et arktisk smakseventyr. Elementene fra villhavet er godt bevart, og under naturens egen modningsprosess er den tilført nye karakterer og nyanser.

Resultatet er en himmelsk matopplevelse med smaken av Lofoten og Vesterålen.

Smaken av Lofoten & Vesterålen. Foto: Michael Ulriksen

 

Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Artikkel av Michael Ulriksen

Michael Ulriksen

4 barns pappa som i en hektisk hverdag med familie og jobb prøver å finne små smutthull til hobbyene mine. Ansvarlig redaktør for Næring i Nord - et nordnorsk næringsmagasin som totaldistribueres til alle bedrifter i våre tre nordligste fylker.

23 posts