Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Skriv ut

Publisert i:

Barna ryddet for å hjelpe fugler og dyr

Barna ved Nesøya i Nordland viste stort engasjement for at fugler og dyr ikke skal få i seg plast.

© by Kenneth Didriksen

– Det er viktig å plukke opp søppelet, slik at ikke fugler og dyr får i seg plast. Det kan de dø av, forteller ungene som brukte en hel skoledag på å rydde strender hjemme på Nesøya på Helgeland.

Tekst og foto: Kenneth Didriksen

Langs hele norgeskysten har store og små brukt tidlige vårdager på å rydde i strandkanten, og aldri før har bevisstheten og engasjementet knyttet til strandrydding og plast som et stort miljøproblem vært større enn i år. På Nesøya i Nordland var barna både fra barnehagen og skolen i sving for å rydde i strandsonen, og de samlet sammen masse sekker med avfall. En veldig viktig jobb, ifølge dem selv.

Farlig for dyrene

– Det er viktig at vi rydder, slik at ikke fugler og dyr får i seg plast. Det er farlig, og mange fugler, fisk og andre dyr kan dø av det, forteller fjerdeklassingen Brage Nordhøy Djønne. Han har selv funnet sjøfugl som har dødd av å ha fått i seg plast.

Det er trist at forsøplingen skader dyr og natur. Og dessuten er det stygt at det ligger søppel rundt omkring.

Miljøbevisste

Vi tar oss en liten prat med de unge og miljøbevisste nesøyværingene mens barna tar seg en velfortjent lunsjpause, etter å ha fylt mange sekker med både plast, papir, isopor og annet rusk og rask i flomålet.

Hvorfor tror dere at folk kaster plast og annet søppel ute i naturen?

– Kanskje de ikke gidder å ta det med seg til en søppelboks, sier Fredrik.
– Kanskje de ikke tenker over hvilken skade det gjør for dyrene og naturen, sier Brage.
– Kanskje vi må lære dem det, sier førsteklassingen Patrick.

For dette kan de unge. De vet at vi må ta vare på naturen vår.

Thea Olsen og Fredrik Johansen bærer med seg fangsten etter deres første strandryddingsøkt. Foto: Kenneth Didriksen

Strandryddedager

Både næringsliv, lag og foreninger, skoler, kommuner og privatpersoner har engasjert seg i årets store ryddesjau langs kysten, og aldri før har så mange deltatt. Riksdekkende media med NRK i spissen har gjennom hele våren satt fokus på problemet med forsøpling av havet, og det er tydelig at en bevisstgjøring av problemet skaper ekstra engasjement.

Foreningen Hold Norge Rent har i mange år arrangert Strandryddedag, men i år er arrangementet utvidet til en hel uke – en Strandryddeuke fra 30. april – 6. mai. Og folk oppfordres naturligvis til å rydde i sitt strandmiljø også ellers i året. «Alle dager er en strandryddedag», er oppfordringen fra den ideelle foreningen, som stadig får større oppslutning rundt sitt viktige arbeid.

Kjempeinnsats

I 2017 var 48 702 frivillige ryddere engasjert på Strandryddedagen. Det ble arrangert 2 845 ryddeaksjoner over hele landet, 1 374 tonn avfall ble ryddet fra strendene og 2 207 kilometer kyst ble ryddet. I år blir tallene enda mye høyere. På Nesøya er lunsjpausen over. Den unge ryddegjengen har ladet batteriene og er klar til en ny økt med arbeidshansker og søppelsekker.

– Vi er klare, smiler Brage. Klare til en ny og viktig arbeidsøkt for naturen og dyrene på kysten og i havet.

Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Artikkel av Kenneth Didriksen

Kenneth Didriksen

39 år ung, fembarnsfar. Har jobbet som journalist i 17 år, først i Meløyavisa og Bladet Vesterålen. Sist som journalist og bilagsredaktør i Avisa Nordland. For tiden frilansjournalist, bosatt i Rødøy på Helgeland.

13 posts