Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Skriv ut

Publisert i:

4 driftige damer fra Strøksnes

© by Michael Ulriksen

Når vi så at andre turte, var det lettere å tørre selv. På Strøksnes har modige og pågangsrike damer bidratt sterkt til å starte den gode sirkelen. Ei bygd med 60 fastboende er ikke nødvendigvis en drømmelokasjon om du ønsker å starte egen virksomhet. Men det er noe spesielt med Strøksnes. En egen gnist og en sterk vilje til å bidra i bygda og for hverandre.

De siste årene har fire initiativrike og fremoverlente damer tatt steget og startet egen virksomhet i den lille Sørfold-bygda. Den enes initiativ har inspirert den neste, og slik har de alle bidratt til å fylle det lille tettstedet med ny aktivitet og positiv energi.

Butikkdama

Den første jeg har avtale med er bygdas eneste butikkdame, Ann Kristin Olafsen. Hun sitter på kontoret og ringer inn bestillinger da jeg ankommer butikken. Til tross for beskjedene arealer inneholder Strøksnes Handel imponerende mange artikler og varegrupper. Det første jeg legger merke til er den interessante hylleraden rett innenfor inngangsdøra. Kanskje ikke så rart, da dette er Anns egen mannekrok. Her tilbyr hun alt fra fiskeutstyr og elektrikerkomponenter til hageredskaper og olje.

Millionøkning

Ann overtok butikken for to og et halvt år siden, og den driftige dama klarte å øke omsetningen med hele 1,3 millioner allerede det første året. Mens andre sammenlignbare bygder har vært uten egen nærbutikk i årevis, er Ann i gang med å utvide lagerlokalene på Strøksnes.

– Jeg føler det at har vært en kjempe­start. Å drive i en liten bygd som denne innebærer å tilpasse seg omgivelsene. Selv om jeg har faste åpningstider, hender det ofte at jeg åpner butikken ved spesielle behov. Vi bringer også varer om kundene ønsker det, forklarer hun.

Jeg må ikke reise langt for å treffe neste dame.

Fra Høybråten til Strøksnes

I døra på lokalbutikkens nabohus står Hege Kristin Ruud. En ledig stilling som daglig leder på Kobbelv Vertshus var agnet som først lokket henne fra Oslo til Nord-Norge. Landsdelen ble fort en viktig del av henne, og da tiden på vertshuset var over, ble det kun en kjapp mellomlanding i sør før hun på ny vendte nesa nordover. Æren for at hun ble Strøksnes-væring må tilskrives mannen, som lenge har jobbet som fisker i den flotte bygda.

Etter flere jobber relatert til kokkefaget, kom hun i 2014 til et veiskille. Hun hadde lenge drømt om å dyrke sin interesse for lokal og kortreist mat, og bestemte seg for å satse.

Jeg fant ut at skulle jeg leve ut denne drømmen, måtte det gjøres da. Dermed ble Heges Matopplevelser etablert.

Nytt kjøkken

Med utgangspunkt fra Strøksnes tilbyr hun sine tjenester i et større region, der hun ofte tilbereder og serverer maten ute hos de ulike kundene. Hun har etablert et nettverk av samarbeidsbedrifter som også sørger for samarbeidsoppdrag for andre aktører i bransjen.

– Jeg titulerer meg som arrangementkokk, og har et nært og godt samarbeid med Hamsunsenteret, Øverås Gård, Nordland Turselskap, Event Nord, Gyri med flere, forklarer Ruud.

For å ta satsingen et hakk videre, er hun nå i ferd med å bygge nytt kjøkken til bedriften.

Jeg ønsker å skille det private og næringen, og er nå i ferd med å bygge et eget kjøkken der jeg kan forberede, lagre og forske på menyer og smakssammensetninger.

Bærbonden

– Å drive med selvplukk av bringebær og jordbær i Nord-Norge er i utgangspunktet en ganske crazy ide. Når man i tillegg velger og starte dette i en liten «bortgjemt» bygd med kun 60 fast­boende, virker det nesten dumdristig.

Men alle fordommene utfordres kraftig når man svinger opp gårdsveien til Borghild Wingan på Strøksnes. På en lun oase av en gård møtes man av lange rader med velstelte bringebærplanter som strekker seg opp mot skogkanten ovenfor.

Her oppe, med en nydelig utsikt over fjorden og fjellene rundt, har trønderdama valgt å slå seg ned med sin egen, noe uvanlige forretningside. Men det er bare tilfeldigheter som har ført henne hit.

Et småbruk til salgs, en mann med jobb i nærheten og en genuin interesse for det som vokser og gror.

Slik oppsummerer hun faktorene som har ført til at hun driver som «bær­bonde» på Strøksnes.

Silo ble steinovn

Ved siden av selve bærproduksjonen har hun også omgjort fjøsen på gården til et sjelfullt og autentisk selskapslokale. Den gamle siloen er bygget om til en stor steinovn, og en stor eltemaskin har fått plass mellom innredningene i det nye «fjøskjøkkenet».

– Lokalet er bygget for å være allsidig. Det brukes som møteplass for bedrifter og foreninger, her arrangeres selskap og det benyttes også som kafé under bærsessongen, forklarer Wingan.

De andre damene nevner hennes initiativ som medvirkende til at selv turte å satse på sine drømmer. Det gjelder også dama med egen museumsfjøs og eventyrskog.

Artigskog og samlerfjøs

På en høyde ovenfor lokalbutikken og havna finner vi den siste av de fire kreative damene jeg har avtale med på denne Strøksnesturen. Sammen med dattera Hege Didriksen har Unni Storhaug fått frem et gårdstun med flere varierte opplevelsesmuligheter. I likhet med Borghild Wingan har også Storhaug gjort fjøsen til en vesentlig del av tilbudet sitt. Gamle gjenstander samlet gjennom flere tiår fyller den til randen, og gjør hele fjøsen til et levende museum, der stadig nye ting finner sin plass i rommet. Her inne kan grupper, foreninger og bedrifter avholde møter og sammenkomster, og hvis det er ønskelig kan Storhaug varte opp med enkel servering.

– Det har vært en stor prosess å gjøre om den gamle fjøsen til selskapslokale, medgir hun. Sauebingene måtte fjernes, all møkka måtte ut, vegger måtte males opp og gulv fikses. Selv om hun påpeker at mye arbeid gjenstår, er Storhaug svært fornøyd med å ha fått et eget lokale til alle tingene sine.

Det fjøsen mangler av moderne særpreg og installasjoner, tar den definitivt igjen på sjarm.

Eventyrskogen

I skogen like ovenfor fjøsen har dattera Hege Didriksen fått frie tøyler til å utfolde sin lidenskap for skogsdekorering. Resultatet er blitt en helt spesiell tursti og eventyrvandring.

Artigskogen lever sitt eget liv, den er dekorert med maling og tegninger og fylt med hundrevis av troll, miniatyrhus og øyne som titter fram mellom trærne.

– Det er mye styr å sette opp alt dette, men det er vanvittig artig å holde på. Vi vil at folk skal ta turen til Styrkesnes og få gode opplevelser. Vi ønsker at Artigskogen kan brukes som en avstikker når man er på bilferie, et sted man kan strekke på beina og få gode opplevelser sammen med familien.

Positive vinder

Skapergleden og det lokale engasjementet hos disse damene er uten tvil et levende bevis på hvilken kraft som bor i det positive. Når positive vinder blåser i bygda, blir flere truffet og berørt. Når noen tør, er det lettere for andre å tørre.

Og kanskje er fokus og drivkraft stikkordene for suksessoppskriften for det gode liv i bygder som Strøksnes. Ingen av damene bærer på ønsker om og drive bedriftene sine til store regionale selskaper, men de har et mål om å ha en meningsfull og interessant hverdag i bygda de elsker. Når dette er intensjonen skapes samarbeid istedenfor konkurranse, og dette gir igjen nye krefter til den gode sirkelen.

Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Artikkel av Michael Ulriksen

Michael Ulriksen

4 barns pappa som i en hektisk hverdag med familie og jobb prøver å finne små smutthull til hobbyene mine. Ansvarlig redaktør for Næring i Nord - et nordnorsk næringsmagasin som totaldistribueres til alle bedrifter i våre tre nordligste fylker.

23 posts