Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Skriv ut

Publisert i:

Tang fra Lofoten – mer enn bare god sjømat

Næringsrik og ren mat fra nord.

© by Corey Arnold

Havet. Alle har vi et forhold til det. Frådende og hvitt slår det utrettelig mot land. Sliper oss, temmer oss, og gir oss føde. I Lofoten drives to jenter av energien og gavmildheten fra fremtidens viktigste matfat.

Lofotdagen, er slik lofotdager ofte kan være. Monoton og litt grå. Likevel er det noe som setter tydelig farge på landskapet. På de glattskurte bergene som slynger seg ut i Lofothavet, beveger to fargerike skikkelser seg ned mot strandsonen. Utstyrt med kurver og kniver har Angelita Eriksen og Tamara Singer siktet seg inn på den brune overgangen mellom land og hav. Tangbeltet.

Næringsbombe

– Det er ikke mange som vet det, men tang er faktisk den mest næringsrike planten på kloden.
Angelita virker svært overbevisende, og fortsetter.

Tang inneholder mer C-vitamin enn appelsiner, mer kalsium enn melk og gir oss mer jern enn vi får gjennom kjøtt.

Tang til folket

Sammen med Tamara, startet hun i fjor Lofoten Seaweed Company. Et selskap som høster og videreforedler tang til krydder for å øke næringsinnholdet i mat, enten som strø eller i salt. Selskapet har også jobbet med trøffeltang, en art med mild smak av trøffel som allerede har fått fotfeste blant flere av landets beste kokker.

Vi er ydmyke over den gode responsen vi har opplevd, men mener av hele hjertet at denne fantastiske sjømaten fortjener det.

Øy-jenter fra to verdener

Begge har de gode minner knyttet til tanga. Mens den ene vokste opp med å leke i den hjemme i Lofoten, fikk den andre den servert på porselensfat av moren i Japan. Angelita og Tamara er øy-jenter fra to vidt forskjellig verdener som nå forener ulike bakgrunner og kunnskap i et felles ønske om å prate havets sak. Første steg i dette arbeidet er å ta norsk sjømat et steg videre.

– Jordens befolkning er i eksplosiv vekst, og den eneste måten å dekke fremtidens matbehov på, er å spise mer marin kost. Det holder ikke med oppdrettsfisk, vi må lenger ned i verdikjeden. Kloden vår består av 70 prosent hav, men kun to prosent av maten kommer herfra, forklarer Tamara.

Mer enn sjømat

Men skal man kunne høste nok av det i fremtiden, må havet bevares rent. Og nettopp det er drivkraften til jentene som nå har begynt å vise det norske folk hvilke uutnyttede ressurser havet har å tilby.

For tanken bak Lofoften Seaweed strekker seg lenger enn bare god å næringsrik sjømat. Det handler like mye om bevisstgjørelse av havet som fremtidens viktigste matfat. Derfor er dette initiativet kun første steg i arbeidet med å knytte mennesker å hav tettere sammen. Jentene bærer allerede på ideer om safariturer og en egen festival, hvor havet skal løftes opp å stå i sentrum.

Perfekte Lofoten

Av alle plasser på jord, mener de en slik budskapsformidling ikke kunne vært gjort på en mer egnet plass enn i Lofoten.

– En hel verden har fått øynene opp for denne jomfruelige øyverdenen. Her ute har vi høstet fra havet gjennom år­tusener. Her får verdiene våre best klang. Fokuset på reint hav, rein mat og rein kunnskap skal være selskapets viktigste styrepinner, mens kraften fra havet skal være motoren, avslutter Angelita og legger en nøye utvalgt tangbukett i kurven.

Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Artikkel av Michael Ulriksen

Michael Ulriksen

4 barns pappa som i en hektisk hverdag med familie og jobb prøver å finne små smutthull til hobbyene mine. Ansvarlig redaktør for Næring i Nord - et nordnorsk næringsmagasin som totaldistribueres til alle bedrifter i våre tre nordligste fylker.

23 posts