Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Skriv ut

Publisert i:

Tekno i vinterland

KSAT lyser opp i satellittpark

© by Lars Åke Andersen

Du går en sen kveldstur i egne tanker, bare skienes glidende lyd høres under stjernene. Men plutselig er du i en oase av lys, lyd og farger som lyser opp en svær satellittstasjon. Da har du trolig gått forbi KSATs anlegg i Tromsø i det siste.

Her er så underlig, ville Sigbjørn Obstfelder skrevet, men det er nettopp denne unike opplevelsen folk som har gått på ski i Tromsø-marka den siste tida har fått.

Satellittstasjonen i Tromsø er i år 50 år, og rett ved skiløypene i tromsømarka står det en rekke tallerkener av ulike former og størrelser. Normalt ser man ikke disse så godt, der de står mellom trær og i nøytralt hvit farge.

Men en kort periode i vinter er disse opplyst med grønne og lilla farger, og på en av antennene projiseres det film som surrer og går på kveldstid.

Mang en skiløper har nok blitt overraska over å først høre lyden til David Bowie som synger «Can you hear me, Major Tom? Can you hear me, Major Tom? For deretter å nærmest gå inn i en høyteknologisk, fargerik, surrealistisk og gigantisk park av satellitter. «Hva i all verden er dette?» er det nok mange som har spurt seg spurtende på ski forbi.

Selv møter jeg overraskende mange som er på treningstur til tross for at klokka er blitt 21.30. Noen stopper opp og tar bilder med mobilen, kanskje lurer de på hva dette er.

Nordlyset spraker over satellittstasjonen i Tromsø.

Med termos og kveldsmat

Nina Soleng er sjef for marketing og kommunikasjon hos KSAT, som driver bakkestasjoner som tar imot data fra verdensrommet. Hun forklarer at det hele startet for tre år siden, da kunstnerparet Herman Rundberg og Simone Grøtte ville ha et spesielt sted å ha premiere på filmen sin. Samarbeid ble inngått og da filmen ble projisert var det en magisk opplevelse for folk og arrangør.

Det måtte bare fortsette, og nå er det tredje året med filmer. Det er investert mer i ledlysanlegg med teaterkvaliteter, og skikkelig laserprosjektør.


 

Foto: Lars Åke Andersen

 

– Folk kommer med termos og kveldsmat og setter seg for å se filmer, sier Soleng. Hver kveld i perioden står lysene på fra 18.30 til 22.30. Denne uka er den siste, men neste år kommer sjansen igjen. KSAT planlegger også andre aktiviteter for å åpne mer opp mot publikum i jubileumsåret.

Uterom og verdensrom

Soleng forklarer at KSAT ble stiftet i 1967, og åpna bakkestasjon i Tromsø året etter. I fjor og i år markeres det 50-årsjubileum. KSAT har kontorer og stasjoner på Svalbard, Oslo og nå også i Silicon Valley.

Men hovedkontoret for de 160 ansatte ligger altså i Tromsø. Soleng selv har vært ti år i firmaet som henter ned data fra satellitter og selger disse videre til de som trenger informasjon og kart fra et havområde eller landområde, spesielt i polare områder.

Kommunikasjonssjefen står selv en del på ski, og blir stolt når hun er i lysløypa og kommer forbi antennene.

– Det er en fin dobbeltopplevelse med naturen og det virkelige livet og det som skjer på anlegget. Vi kaller det uterom som i outer space. Det er kult å bidra til at folk får en opplevelse, men også at de får vite litt om det vi holder på med, som jo er store og viktige ting.

Folk på ski stopper opp for å se lys og film projisert på de merkelige satellittapparatene til KSAT.

Fabelaktig kombinasjon

Terje Håkstad er en tromsøværing som har kommet forbi satellittparken til KSAT på en av sine treningsturer i det siste. Da fikk han til og med dobbel dose av opplevelse, i tillegg til mosjon.

– Filmfremvisningen på KSATs stasjon er en unik opplevelse, som bare MÅ bli en tradisjon, sier Håkstad, som er politiker for SV og seksjonssjef på universitetsbiblioteket. Men også en ivrig mosjonist og bruker av tromsømarka.

Han la altså en kveldsøkt forbi KSAT, og fikk det han kaller en fabelaktig kombinasjon av en film fra den Internasjonale romstasjonen på KSATs antenner, med film hvor man så nordlyset fra verdensrommet – og over KSATs antenner danset det ekte nordlyset. Utrolig flott, avslutter Håkstad.

Slik ser KSAT ut på en grå og kjedelig sommerdag.

 

Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Artikkel av Lars Åke Andersen

Lars Åke Andersen

Jeg er en profesjonell fotograf i Tromsø, som har hatt foto og journalistikk som yrke i over 15 år. Tidligere jobbet jeg mange år som fotojournalist i Nordlys og iTromsø.. De siste årene har jeg hatt oppdrag for diverse publikasjoner og institusjoner. Nå er jeg faglig leder i magasinet Nordfra.

15 posts