Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Skriv ut

Publisert i:

Espens favorittfjell

Fra boka -Toppturer i Troms-

© by Svein Mortensen

Espen Nordahl mener vi bor i verdens beste område for oppturer på ski. Hans bok Toppturer i Troms er skrevet som en veiviser til 116 topper. Her deler han sine fem favoritter.

Tekst: Lars Åke Andersen

Livet består ikke bare av motbakke, man har nedturer også. Det er vanskelig for nordmenn ikke å forholde seg til fjellene, men noen har en sterkere trang enn andre til å bestige og mestre fjellenes utfordrende landskap. Espen Nordahl er slik.

Drevet etter en lengsel mot fjell kom Nordahl i 1982 nordover til Tromsø etter noen år sørpå. Han ville ha snø, lage skispor, bestige topper av fjell og skyte fart nedover i silkemyke snøtraseer. Gleden over et aktivt uteliv gjorde at han fikk lyst å inspirere andre, og i 2010 kom den første utgaven av boka som er en guide til de mange mulighetene fjellene i Troms gir til skiglede. Nå er 10.000 bøker solgt på norsk og engelsk, og er nyutgitt med mer og oppdatert informasjon og flere bilder. 34 flere fjelltopper har det blitt plass til.

Boka er skrevet for flest mulig, primært de som ønsker å få seg en flott total turopplevelse i vår vakre natur

– Boka er skrevet for flest mulig, primært de som ønsker å få seg en flott total turopplevelse i vår vakre natur, forteller Nordahl. Hans utgangspunkt var at dette skulle være ei bok med fokus på turen. Mens en del andre slike bøker har mye fokus på skikjøringa; altså på nedturen.

– Selvsagt er det også veldig viktig. Men for meg har det vært viktig å tenke en topptur som en helhet; oppturen, utsikten, nedturen, samvær med gode venner og få seg en god opplevelse, sier Nordahl.

Toppturbibel

Utgiver er magasinet Fri Flyt, og de omtaler boka som bibelen for skifolket i toppturhovedstaden Tromsø. Toppturer i Troms ble til og med nominert til «Årets fjellbok» i 2010, mens den engelske utgaven Ski Touring in Troms ble nominert til Banff Mountain Film and Book Award i 2013. Noen har kalt denne for fjellbøkenes Oscar.

– Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger som har varmet skikkelig. Flere har jo kaldt det toppturbibelen. Noen har til og med brukt boka til å finne fine sommerturer. Men den som jeg kanskje har satt mest pris på er fra amerikaneren Chuck McQade. Han var flere uker på tur i området med venner i 2013 og brukte den engelske utgaven. Og skrev i bloggen sin: «…he (Espen) also wrote in my opinion the best ski touring guidebook I’ve ever used. If your thinking of putting together a ski touring guidebook, I highly suggest a format similar to Espen’s book.»

For hvert fjell i boka får vi en beskrivelse av turmålet, med karakteristikk av fjellet og anbefalt rute for beste opplevelse. Kart og bilder tatt fra lufta med fjellet og mulige rutevalg gir en god pekepinn på hva som venter. I tillegg er det informasjon om beregnet tid, beste sesong, hvor bratt det er og faremomenter.

Hvordan ble du selv interessert i å gå på ski til fjelltopper?

– Hehe. Det er en lang historie. Og er på mange måter den klassiske måten mange nordmenn har blitt glad i livet ute i naturen; nemlig gjennom foreldre og en bror som dro meg med mye ut på tur. Selvsagt i perioder var det ikke like artig. Men turgleden festet seg og har siden vært en viktig del av livet mitt. Så en stor takk til dem.

Noe jeg ofte tenker på når man sliter litt i motbakkene er det pappa sa til meg; «Det skal være tungt!» Toppturlivet er jo også en ypperlig måte å holde kroppen gående.

Foto: Espen Nordahl

Sikkerhet i høyden

Det er ikke uten en viss risiko å ferdes i bratt terreng om vinteren. Nettopp faremomenter har forfatteren lagt vekt på. Etter selv å ha opplevd skredulykker blant sine fjellvenner er Nordahl bevisst på at kunnskap og erfaring er veien til en sikker tur. Troms er det fylket med flest ofre i snøskred, det er derfor gitt god plass til skredlære og planlegging av turer. Så opptatt av sikkerhet er forfatteren at han for et par år siden ble prosjektleder for utviklingen av et kompetansesenter for snøskred.

Du har også holdt kurs og guidet folk på toppturer. Hvilket råd har du til en nybegynner?

– Tenk langsiktig og begynn i det små. Bruk tid til å skaffe deg kunnskap og ferdigheter og ha en progresjon. Fjellene står jo der til evig tid, livet er langt og turlivet blir så mye mer interessant og artig når du føler at du mestrer deg selv og aktiviteten. Det er mye trygghet i god kunnskap og gode ferdigheter, sier Nordahl.

«…he (Espen) also wrote in my opinion the best ski touring guidebook I’ve ever used. If your thinking of putting together a ski touring guidebook, I highly suggest a format similar to Espen’s book.»

Det er en del informasjon om skred og kunnskap rundt sikkerhet og planlegging i boka, hva er grunnen til dette?

– For det er viktig! Kunnskap er viktig. Det er viktig at du skaper deg en egen bevissthet rundt dette med å ferdes i brattere vinterfjell. For det er en risiko med det. Terreng brattere enn 30 grader er skredterreng. Vi bor jo også i det fylket i Norge som har flest dødsfall i snøskredulykker. Ingen av oss ønsker å dø i et snøskred, derfor er det viktig at du skaffer deg kunnskap som gjør at du og vennene dine kan velge den turen den dagen som passer for forutsetningene til turgruppa di. Og et godt tips er: Ha fokus på terrenget! Lærer du deg å beherske terrenget er du kommet langt på vei mot et langt trygt toppturliv, sier skiguiden.

De daglige snøskrevarslene må alle sette seg inn i før de planlegger tur. Den aller viktigste kunnskapen finner du på www.varsom.no

Espens 5 favorittfjell i Troms

 


Nordfjellet, Ringvassøya

Utrolig variert tur i spennende terreng. Gode muligheter for å finne prima snø for skikjøring i skredtrygt terreng. Ofte bra med snø tidlig på vinteren. En flott plass å nyte sesongens første solstråler.

Nordfjellet er en av Nordahls favorittfjell. Foto: Espen Nordahl

Sennedalsfjellet, Tromsø fastland

Relativt krevende tur til høyt fjell i lite besøkt område. Ruta går i terreng som ofte ligger i le for vind og som dermed kan gi mye fin skikjøring. Storslagen utsikt!

Sennedalfjellet. Foto Espen Nordahl

Jiekkevarri, Lyngsalpene

Fordi det er en lang og gedigen skitur. Troms mest prominete fjell. Storslagent krevende, men er verdt alle forsøk og alt slit når du først når toppen. Taker av Troms bør stå på alle skibestigers CV.


Jiekkevarri. Foto Espen Nordahl

Storhaugen, Kåfjordalpene

Områdets kanskje flotteste skifjell. En lang herlig skibakke!! Skredtrygt og ofte god snø. Anbefales.

Storhaugen. Foto Espen Nordahl

Keipen, Senja

Kanskje mest på grunn av en fantastisk utsikt. Variert og spennede tur i maritimt miljø.


Foto Espen Nordahl

Mer og mer populært

Toppturer virker å bli mer og mer populært, hva tror du er grunnen til dette?

– Folk er vel generelt blitt mer aktive. Hvorfor akkurat toppturer er blitt så utrolig populært har nok mange årsaker. Men i dag er det blitt en slags massesuggesjon. Gjennom blant annet sosiale medier får vi jo alle innblikk i den store gleden det ligger i å være ute på tur i vår vakre natur. Dette smitter, og stadig flere ønsker å ha disse storslagne opplevelsene.

Vi er jo på mange måter et lekende folkeferd som jo har en tradisjon med å leke ute i naturen. Tidene endrer seg og med det måten vi bruker naturen på. De senere år er toppturer på ski blitt den store aktiviteten for unge, gamle, barn, foreldre. En faktor som jeg også tror har bidratt til å skape en blest rundt toppturer i Nord er alle de utenlandske turister som besøker oss. De skaper også blest om aktiviteten internasjonalt gjennom storslagne reportasjer i aviser, magasiner, nettet og så videre.

Totalt sett har alle disse faktorene en selvforsterkende effekt, som bidrar til at de hele tiden kommer nye folk som har lyst å prøve og bli en del av den lykkelige toppturfamilien, avslutter Nordahl.

Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Artikkel av Lars Åke Andersen

Lars Åke Andersen

Jeg er en profesjonell fotograf i Tromsø, som har hatt foto og journalistikk som yrke i over 15 år. Tidligere jobbet jeg mange år som fotojournalist i Nordlys og iTromsø.. De siste årene har jeg hatt oppdrag for diverse publikasjoner og institusjoner. Nå er jeg faglig leder i magasinet Nordfra.

15 posts