Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Skriv ut

Publisert i:

Trollfjorden – magi og skjønnhet

Et drama under spisse tinder og stupbratte fjellsider.

© by Espen Mortensen / esmofoto.no / www.nordnorge.com / Hadsel

Et mørkt, lite vannspeil under spisse tinder og knallharde fjellvegger, bare tilgjengelig fra sjøen. Trollfjorden, lengst sør i Vesterålen, er en av Nord-Norges magiske punkter.

Tekst: Knut Hansvold, NordNorskReiseliv

Tre kilometer lang, og 70 meter brei ved åpningen; Norge har både større, breiere og dypere fjorder enn Trollfjorden.

Målt i drama per meter er det imidlertid få som kan konkurrere!

En tarm som stikker inn mellom de 1000 meter høye Trolltindan, og en blindvei i det mørke og dramatiske Raftsundet; naturen her er skremmende storslagen. Innerst inne ligger det et par hus som ble etablert som endel av kraftverket.

Spektakulær utsikt på høyden over Trollfjorden.

Foto: Bjørn Eide

I all slags vær

Midnattssola når ikke helt ned til det mørkegrønne vannspeilet, men sommerstid er tindene høyt der oppe badet i sol mens vi er i skyggen langt der nede. En tur i havskodde kan gjøre like stort inntrykk, først kommer den store veggen på styrbord til syne. Så stikker toppene fram forut. Ved utseilingen syns ingenting annet enn den store pyramiden akterut. Vinterstid demper snøen den harde klangen av Europas eldste fjell.

En tur i havskodde kan gjøre like stort og mektig inntrykk. Foto: Marius Fiskum_Norges Sjømatråd_
En tur i havskodde kan gjøre like stort og mektig inntrykk. Foto: Marius Fiskum_Norges Sjømatråd_
Trollfjordslaget malt av Gunnar Berg.
Trollfjordslaget malt av Gunnar Berg.

Trollfjordslaget

I 1890 braket gammel og ny tid sammen i Trollfjorden. 6. mars, midt under lofotfisket, sto Trollfjorden full av torsk. Dampdrevne fartøy prøvde å beholde alt for seg selv, og stenge ute de gamle seildrevne fiskebåtene. Fiskerne tok da saken i egne hender for å bryte blokaden, og det kom til håndgemeng. Blant annet ble fiskerne oversprøytet av varmt vann fra fyrkjelene. De lyktes likevel i å bryte blokaden.

Slagskygge

Trollfjordslaget er skildret i Johan Bojers Den siste viking, og fikk til og med politisk etterspill. Lofotloven kom kort tid etterpå, som regulerer hvilke redskap som skal settes hvor under lofotfisket.

Det er også fantastiske skimuligheter i området rundt Trollfjorden.

Foto: Espen Mortensen_www.nordnorge.com_Hadsel

Tur til Trollfjorden

Hurtigruten går innom Trollfjorden hver dag på nord og sør. Unntaket er når det er for mørkt eller når det er rasfare om vinteren. Mange blir med mellom Stokmarknes og Svolvær for å få med seg den spesielle strekningen gjennom Raftsundet, hvor Trollfjorden danner høydepunktet. Ellers går det flere organiserte turer både fra Lofoten og Vesterålen.

Fra Trollfjorden kan du ta turen opp til Trollfjordhytta som ligger på 405m over fjorden. Foto: Espen Mortensen_nordnorge.com_hadsel
Fra Trollfjorden kan du ta turen opp til Trollfjordhytta som ligger på 405m over fjorden. Foto: Espen Mortensen_nordnorge.com_hadsel

Raftsundet

Trollfjorden er en liten avstikker fra Raftsundet, som skiller Austvågøya fra Hinnøya. Her ligger små samfunn, noen av dem veiløse, langs et trangt sund under tusen meter høye fjell. Dette er en av de aller mest dramatiske strekningene langs Hurtigruteleia, og vel verdt en ekstra liten hurtigrutetur fra Svolvær til Stokmarknes om sommeren, eller hele året fra Stokmarknes til Svolvær.

I samarbeid med NordNorsk Reiseliv

Artikkelen er laget i samarbeid med NordNorsk Reiseliv AS.

NordNorsk Reiseliv har ansvaret for markedsføring og profilering av Nord-Norge som reisemål. Selskapet ble etablert i 2010 og har kontor i Bodø, Tromsø og Alta.

Se også www.nordnorge.com som er Nord-Norges offisielle reiseportal.

NORDNORSK REISELIV-BRAND-LOGO-COLOR-BLEED web v2

Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Artikkel av Magasinet Nordfra

Magasinet Nordfra

Magasinet Nordfra er et nordnorsk nettmagasin som jobber for å fremme bedrifter og opplevelser i nord. Vi produserer og publiserer artikler med hovedvekt på natur, kultur, folk og næringsliv.

29 posts