Del med venner, , Google Plus, Pinterest,

Skriv ut

Publisert i:

Full galopp

- mot bedre helse

I det øyeblikket pasientene ved Valnesfjord Helsesportssenter går inn i stallen, er de ikke lenger pasienter. De er ryttere.

I 35 år har Valnesfjord Helsesportssenter beriket livet til tusenvis av mennesker, takket være dyktige ansatte, likemannsstøtte blant pasientene og deres majestetiske venner på fire hover.

– Hestene gir en mestringsfølelse ulikt alt annet, sier Carola Biberg.

Firbent treningskompis

Etter 21 år som spesialfysioterapeut i rideterapi ved Valnesfjord Helse­sportssenter, har hun vært vitne til at mennesker med sykdommer som CP, MS, slag og ryggmargsbrokk har fått økt livskvalitet med ridning.

Barn så vel som seniorer bor på senteret i en begrenset periode for å få habilitering, rehabilitering og arbeidsrettet rehabilitering.

Med fokus på uterehabilitering og friluftsliv bidrar de ni hestene til å gjøre behandlingstilbudet unikt i nordnorsk sammenheng. Men det at ridning har terapeutisk effekt er slett ikke nytt.

Legekunstens far, Hippokrates, fastslo allerede i antikken at det er noe spesielt med sittestillingen vi får når vi rir. Sittestillingen er grunnpilaren i rideterapi, og en ridetur er noe av det beste du gjør for å trene gangfunksjon, balanse og koordinasjon, sier Biberg.

Fra engstelig til modig

Rideterapi er bare ett av flere spennende tilbud senteret har. Senterets cirka 100 ansatte består blant annet av leger, sykepleiere, idrettpedagoger, fysioterapeuter og sosionomer – alle med spisskompetanse på sine felt.

De er på størrelse med Beitostølen helsesportsenter både når det gjelder omsetning, lønnskostnader, antall pasienter og antall årsverk, og den eneste institusjonen i Nord-Norge med en klar helsesportprofil.

– Hjertepasienter er ofte ekstra engstelige for å presse kroppen, og mange gir opp aktiviteter de tidligere drev med, sier Anne Grethe Lund, leder for medisinsk service ved senteret.

Skogsturer, styrkeøkter og aktiviteter i basseng og klatrevegg skal få pasientene til å tørre mer, og dermed få gleden i livet tilbake.

– Vi fokuserer på mestring gjennom aktivitet, og har plass til flere hjerte­pasienter denne høsten. En kombinasjon av kompetente fagfolk, firbente treningskompiser og vill natur, har evnet å tenne livsgnisten hos mange, forklarer Lund.

Artikkel av Næring i Nord

Næring i Nord

Næring i Nord er Nord-Norges største næringslivsmagasin, og sendes ut til samtlige bedrifter i nord 3 ganger i året. Magasinet inneholder næringslivsstoff, bedriftsomtaler, temabilag m.m. Næring i Nord er en del av magasinet Nordfra.no

280 posts